Ve Svitavách mají nové jednosměrky. Město chce v tomto trendu pokračovat

23. prosinec 2023 10:00

Město Svitavy zavedlo v těchto dnech jednosměrný provoz na některých ulicích poblíž parku Jana Palacha. V tomto trendu chce pokračovat i příští rok. Hlavním důvodem je zvýšení provozu na místních silnicích a počet zaparkovaných aut.

Jednosměrný provoz začalo město zavádět v ulicích kolem parku Jana Palacha. „Jednosměrné komunikace byly vybudovány u parku Jana Palacha a jsou od konce minulého týdne v provozu. Řidiči si tedy v této lokalitě zatím zvykají na jednosměrky, ale k žádným výraznějším problémům nedochází. Spíše je v této lokalitě nyní bezpečnější průjezd,“ vysvětlila mluvčí Kateřina Kotasová.

Starosta David Šimek (Sdružení pro město) tvrdí, že na zavederní jednosměrek má radnice zatím většinou pozitivní ohlasy. „Podle sociálních sítí a některých občanů, kteří v posledních dnech navštívili radnici, máme velmi pozitivní reakce na toto zjednosměrnění. Už nyní plánujeme další lokality na území města.“

Další lokality

Změny by se mohly dotknout například ulic za Základní školou Riegrova nebo na sídlišti v Lánech. „Kde to souvisí s úpravou křižovatek, proto tento projekt bude trvat ještě déle, nicméně mu dáváme velkou prioritu,“ říká starosta.

Zatímco na zavedení jednosměrek v Lánech si řidiči ještě chvíli počkají, za ZŠ Riegrova by mohly být už v příštím roce. „Vzhledem k tomu, že povolovací proces je velmi dlouhý, tak je možné, že v lokalitě právě za Základní školou Riegrova by tento projekt mohl ke konci příštího roku být realizovaný,“ potvrdil David Šimek.

Radnice teď, po zavedení jednosměrek poblíž parku Jana Palacha, musí ještě vyhodnotit, jestli nezpůsobí kolapsy na vedlejších ulicích.

Spustit audio

Související