Vanda Hybnerová: Pantomima mi očišťuje duši

15. duben 2015

Dcera mima Borise Hybnera měla k divadlu a umění blízko už od dětsví. „Prostředí, ve kterém jsem vyrůstala, bylo plné básníků, herců, malířů, sochařů," vzpomíná Vanda Hybnerová v našem rozhovoru. Věděli jste ale, že ještě než se sama začala věnovat herectví, vystudovala fotografii na grafické škole?

„To byla prozřetelná ruka mojí maminky, která tvrdila, že herectví je chimérické zaměstnání a že musím umět nějaké řemeslo," vysvětluje. Přestože fotografie není jejím hlavním zaměstnáním, ráda se k ní stále vrací. Svědčí o tom například Pojízdný divadelní fotoateliér Le Petit Cheval, se kterým ji můžete zastihnout na cestách po českých městech.

Po mamince -výtvarnici Vanda Hybnerová také zdědila umělecké předpoklady. Jako malá hodně kreslila a jak sama říká, dnes ji na divadle baví i scénografie a práce na kostýmech.

„Když jsem chtěla vidět tatínka, musela jsem za ním jít do divadla," směje se. Jako dcera známého mima si cestu na DAMU a pak i k pantomimické škole našla snadno. I když by se zdálo, že vrcholná éra pantomimy je dávno pryč, podle Vandy Hybnerové tento žánr rozhodně mrtvý není: „Ukazuje se, že způsob vyjádření beze slov je stále potřebný a intenzivní."

Sama se v poslední době k pantomimě vrátila. „Strašně mi to očišťuje duši," dodává v našem rozhovoru.

Vanda Hybnerová současně zkouší novou komedii v Divadle Palace. Jmenuje se Rodina je základ státu a i když premiéra bude až v květnu, v rozhovoru se dozvíte podrobnosti ze zákulisí.

Čtěte také

autoři: Petr Zajíček , Eva Dvořáková
Spustit audio