Vaječné těstoviny musejí obsahovat dvě vajíčka na kilogram mouky

7. listopad 2012

Těstoviny jsme skloňovali ve všech pádech, a to v úterní poradně. Více se dozvíme v neuatorizovaném a needitovaném přepisu poradny Dvojky.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
I v 10 hodin 7,5 minuty je s vámi dvojka Českého rozhlasu, je s vámi Marie Retková, která by vás ráda, milí posluchači, pozvala na povídání po 11. hodině, kdy přijde na návštěvu novinář a historik Petr Zídek, který sepsal velezajímavé osudy 33 manželek našich premiérů a sice od roku 1918 až do současnosti. Je to zajímavé čtení a věřím, že stejně zajímavé bude i to povídání po 11. A teď nabízím také zajímavé povídání, protože jsme rovnýma nohama vstoupili do spotřebitelské poradny a dneska budeme mluvit o těstovinách. Těstoviny jsou stále oblíbenější, říká se, jak jsou zdravé, tak je to skutečně opravdu tak? Vítám paní docentku, inženýrku Marii Hruškovou z Ústavu sacharidů a cereálií Vysoké školy chemicko-technologické Praha. Dobrý den, paní docentko.
doc. Ing. Marie HRUŠKOVÁ, Ústav sacharidů a cereálií Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Dobrý den.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrý den. Těstoviny jsou, řekla bych, v mnohých rodinách na denním jídelníčku. Je to tak dobře? Jsou opravdu zdravé?
doc. Ing. Marie HRUŠKOVÁ, Ústav sacharidů a cereálií Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Určitě máte pravdu. Těstoviny patří do skupiny sytících potravin, to znamená, mají hlavní cíl nám dodat dostatek energie. Jsou substituční k dalším potravinám jako jsou knedlíky, rýže, brambory.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
To znamená, že je nahrazují.
doc. Ing. Marie HRUŠKOVÁ, Ústav sacharidů a cereálií Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Ano, ano. Můžou se kombinovat jak to, ve formě třeba salátů nebo i jako přílohy, ale v každém případě nám přinášejí určitý podíl energie, a to energie, dá se říct, zdravé.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak a my s paní docentkou budeme mluvit také o tom, jak se vyznat v tom množství těstovin, které je na trhu. Jestli je velký rozdíl mezi v uvozovkách nezdravým knedlíkem a v uvozovkách zdravými těstovinami, když se používají v podstatě stejné suroviny a tak dále a tak dále. Je ostatně na vás, milí posluchači, na co se paní docentky chcete zeptat. Můžete na jejakaje@rozhlas.cz. Můžete také poslat nejen e-mail, ale i SMS na R2 mezera jejakaje mezera a text na 90 777 04. No a k dispozici jsou vám známá telefonní čísla 22 155 25 25 a 22 155 24 24. Mluvíme o těstovinách.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Na dvojce Českého rozhlasu mluvíme ve spotřebitelské poradně o těstovinách s paní docentkou Hruškovou. Halo, halo, zdravíme posluchače, který se chce na něco zeptat. Dobrý den.
posluchač
--------------------
Ano, můžu se ptát. Dobrý den.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Určitě.
posluchač
--------------------
Posluchač z Prahy. Občas si děláme špagety, takže jsou vaječné, bezvaječné, jaký je mezi nimi rozdíl, k čemu jsou jako dobrý a tak dále. Děkuju.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, ano, děkujeme za dotaz, děkujeme, na shledanou.
doc. Ing. Marie HRUŠKOVÁ, Ústav sacharidů a cereálií Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Takže špagety patří k těm velice oblíbeným druhům a opravdu se rozlišují na dva tržní druhy - vaječné a bezvaječné. A rozdíl je zásadní a to v obsahu vajec. Bezvaječné těstoviny jsou vyrobeny pouze z mouky a vody, kdežto vaječné podle platné legislativy musí obsahovat dva, dva kusy vajec na jeden kilogram mouky. Tím pádem je samozřejmě i rozdíl v té, v té chuti. Ty vejce tam přidávají samozřejmě lepší barvu, méně se rozváří.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Paní docentko, vy jste mluvila o tom, že jsou těstoviny zdravé. Možná bychom si měli říct, v čem to zdraví tkví, ten zdravotní náhled na těstoviny?
doc. Ing. Marie HRUŠKOVÁ, Ústav sacharidů a cereálií Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Těstoviny, i když mají základ mlýnské výrobky, mají samozřejmě sacharidickou složku, ale ...
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
To znamená cukry.
doc. Ing. Marie HRUŠKOVÁ, Ústav sacharidů a cereálií Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
To znamená cukry nebo škroby. Ale hlavní problém je v tom, že podle té, to, na základě té výroby se vlastně ta glukóza při trávení uvolňuje pomalu a tím pádem se to měří tak, že mají nízkou hodnotu takzvaného glykemického indexu. Jinými slovy, po těstovinách vlastně budete mít hlad později a hlavně ten glykemický index nízký umožňuje, že se vlastně ta sacharóza nebude ukládat ve formě, řekla bych, tuků. To znamená, jsou ideální pro vyváženou stravu, která zabezpečuje nadváhu.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Máme telefonát, dobrý den.
posluchač
--------------------
Dobrý den. Tady Miloš z Prahy. Já jsem se chtěl zeptat na rozdíl mezi českým knedlíkem a těstovinama a mezi ...
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Berete mi otázku z úst. Právě jsem se na to chtěla zeptat.
posluchač
--------------------
Tak já vám jí tam vrátím.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkuju.
posluchač
--------------------
Dobře, já jí tam vrátím. A ještě bych se chtěl zeptat, jakej je rozdíl mezi bagetou, kterou baštěj Francouzi a mezi našema obloženejma chlebíčkama. Cpe se tam úplně všechno to stejný jako my.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, děkujeme. I když je to trošičku mimo naše téma, protože my mluvíme o těstovinách, ale zeptám se, že jste to vy, Miloši. Mějte se hezky ...
posluchač
--------------------
/Souzvuk hlasů/ prostě knedlík je stejně zdravej.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, ano. Děkujeme, na shledanou.
posluchač
--------------------
Na shledanou.
doc. Ing. Marie HRUŠKOVÁ, Ústav sacharidů a cereálií Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
No, ten názor není úplně přesný. Knedlík i těstoviny mají stejný základ, to znamená pšeničnou mouku hladkou. Ovšem v případě toho energetického obsahu, to znáte energie, je v podstatě u knedlíky ta situace taková, že dostanete daleko více energie a je to právě o tom, že těstoviny se vlastně konzumují vařené přímo ve velkém množstvím vody a v té hmotnosti, kterou si dáte, třeba 100 gramů, je daleko méně těch sacharidů, které samozřejmě souvisí s tou energetickou hodnotou. Pokud srovnáváme ty, podle vašeho názoru, co to tam říkal?
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, paní docentko?
doc. Ing. Marie HRUŠKOVÁ, Ústav sacharidů a cereálií Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Pokud srovnáváme knedlíky třeba s brambory, tak ty brambory jsou na tom mnohem lepší než knedlíky, ale mají i ten, řekla bych, přínos kalorický menší než těstoviny.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, ano. Máme další telefonát, dobrý den, můžete se ptát.
posluchač
--------------------
Dobrý den, tady Petr. Já bych se chtěl zeptat a občas vídávám na těstovinách nápis semolinové nebo sypká pšenice. V čem je rozdíl oproti ostatním těstovinám tady s tímto označením? Děkuji.
doc. Ing. Marie HRUŠKOVÁ, Ústav sacharidů a cereálií Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Semolinové těstoviny je druh, který je vyroben z jiné mouky, takzvané semoliny. Ta mouka se u nás nepěstuje, dováží se převážně z Itálie, a rozdíl je v tom, že tyto těstoviny jsou žlutší, ale v žádném případě se při jejich výrobě nepřidávají vejce, takže jsou v podstatě také bezcholesterolové.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Čili jsou zdravější, řekněme, trošku?
doc. Ing. Marie HRUŠKOVÁ, Ústav sacharidů a cereálií Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Já bych řekla, že z tohoto aspektu určitě.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano. Dobrý den, vítáme ve vysílání, můžete se ptát.
posluchač
--------------------
Halo.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, můžete se ptát.
posluchač
--------------------
Já jsem z Poděbrad Josef a chtěl bych se zeptat paní docentky na věc, která mi dlouho vrtá v hlavě a sice - všichni možná máme docela rádi tmavozrnné pečivo a jak vidíme v obchodech je mnohem dražší a já vám takovou zajímavou zkušenost, že by tomu tak nemuselo být. Já jsem určitou dobu žil na venkově a žil jsem takovým biblickým venkovským životem, měl jsem doma taky stroj na šrotování, tím jsem si vyráběl celozrnnou mouku a vím, že výroba celozrnné mouky je strašně jednoduchá.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, že vlastně je to jednoduší než potom ta mouka, kterou kupujeme.
posluchač
--------------------
Ale, ale proč jsou ty, proč jsou ty, proč jsou ty celozrnné výrobky tak drahé?
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak drahé. Děkujeme za dotaz, na shledanou.
doc. Ing. Marie HRUŠKOVÁ, Ústav sacharidů a cereálií Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Otázka tohohle ekonomického rázu mi příliš mi jaksi nepřísluší, ale řeknu vám jednu věc. Celozrnné výrobky samozřejmě jsou zdravější, ale nemohu s vámi souhlasit, že jsou jednodušeji vyrobitelné, protože právě nelze postupovat vaším způsobem. Pokud používáte celé zrno, je tam vysoké riziko mikrobiální kontaminace a toto v podstatě je nepřípustné. To znamená, i když se dělají celozrnné výrobky, musí se ta povrchová část zrna odstranit a to zrno se musí důkladně vyčistit, protože kontaminace plísněmi je velmi závažný problém. To znamená konzumovat ty vaše nebo doma, doma připravené celozrnné mouky bych nedoporučovala.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano. Dobrý den, vítáme ve vysílání dalšího volajícího.
posluchačka
--------------------
Dobrý den, tady je Plzeň, mé jméno je Irena. A já mám takovej jednoduchej dotaz. Teď se objevila, je to zřejmě těstovina a jmenuje se to bulgur. Jestli paní docentka by nevěděla, z čeho to je?
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Paní docentka kývá, tak asi ví. Děkujeme za dotaz.
doc. Ing. Marie HRUŠKOVÁ, Ústav sacharidů a cereálií Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Bulgur samozřejmě není těstovina, je to druh celozrnného výrobku, který samozřejmě má základ celé zrno. Vyrábí ho Pro-Bio Šumperk a dá se říct, že je to vlastně nějaká, nějaká, řekla bych, cereální výrobek, který má podobnou sytící funkci, ale nepatří mezi těstoviny.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano. Dobrý den, vítáme vás ve vysílání.
posluchačka
--------------------
Dobrý den. Já si vezmu pohanku lámanku, rozemelu ji na mlejnku a pak si do toho přidám vodu a udělám z toho nudle. Je to zdravý nebo, a vajíčko tam nedávám.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme za dotaz.
doc. Ing. Marie HRUŠKOVÁ, Ústav sacharidů a cereálií Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Děláte velmi dobře. Pohanka má velmi hodnotné složení, všichni víme, že obsahuje rutin a samozřejmě s tím spojenou ochranu našich cév. Tak jak ...
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A možná střev taky.
doc. Ing. Marie HRUŠKOVÁ, Ústav sacharidů a cereálií Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
No, třeba, ale co se týče toho vašeho postupu chválím, akorát obdivuju, že se vám z toho vydaří nudle, protože pohanka samozřejmě má jiné složení bílkovin, ale pokud to děláte a máte kvalitní výrobek, je to výborné. My pohankové těstoviny vyvíjíme a dá se říct, že asi tak 30 % pohanky je vhodné na ty komerčně vyráběné druhy.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano. Tak zdá se, že na číslo 22 155 25 25 se ještě někdo dovolal. Dobrý den.
posluchačka
--------------------
Dobrý den. Já bych měla úplně skromný dotaz. Chtěla jsem se optat na chleba. Byla jsem v nemocnici, zakázali mně chleba a ke snídani dávali dalamánky, ty mně nedávali, mně dávali pro mě rohlíky ...
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, ano, čili proč to tak je?
posluchačka
--------------------
... takže taky dali suchary.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, děkujeme za dotaz.
posluchačka
--------------------
No ne, co mám jíst? Já totiž tady pečivo je vyprodaný a chleba není, tak já jako jsem na tom špatně.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ach, to vám asi nepomůžeme, ale v čem je rozdíl mezi bílým pečivem a chlebem? Děkujeme.
doc. Ing. Marie HRUŠKOVÁ, Ústav sacharidů a cereálií Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Určitě máte nějaké dietní omezení a ten chléb je o tom, že je tam vysoký podíl žitné mouky, který, který způsobuje, že chleba má vysoký obsah takzvaných pentosanů. To jsou látky, které se obtížně tráví. V bílém pečivu nejsou, to znamená, že vyhnout se těmto výrobkům jak dalamánky, chleba je pro vás určité nezbytné, protože trávení těchto složek polisachadidických je náročné.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano. Ještě jeden volající, dobrý den.
posluchačka
--------------------
Dobrý den, tady posluchačka z Hradce Králové. Já jsem se chtěla zeptat. Když si koupím vaječné a bezvaječné těstoviny, ty bezvaječné jsou méně hodnotné nebo, nebo méně zdravé?
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Vy jste nás neposlouchala od začátku, už jsme tady o tom mluvily, že ty bezvaječné vlastně jsou na jiné bázi, je tak, paní docentko?
doc. Ing. Marie HRUŠKOVÁ, Ústav sacharidů a cereálií Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Je to skutečně tak. Ty nevaječné nebo bezvaječné těstoviny mohou být ve dvou formách. Buď jsou teda z té naší pšenice nebo z té semoliny. Obecně se dá říct, že jejich nutriční přínos je samozřejmě nižší, šetříte určitým způsob část energie, ale určitě můžete mít i problém třeba s tou, správným vařením, protože nevaječné těstoviny, které nejsou semolinové, mají velkou tendenci k rozváření, s lepivostí.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A ještě jeden dotaz. Jsou opravdu italské těstoviny o třídu lepší, jak se říká a jak to tedy vypadá podle ceny?
doc. Ing. Marie HRUŠKOVÁ, Ústav sacharidů a cereálií Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
No to je složitější otázka, protože italské těstoviny není žádný pojem. Těstoviny dovážené z Itálie mohou být semolinové a ty, které jsou označeny jako pastu, tak tedy nejsou semolinové. A tam podle našich zkušeností platí, že semolinové těstoviny jsou kvalitní, jsou oprávněné drahé stejně jako u nás, protože surovina je násobně dražší. Ovšem ty těstoviny, které sem Italové někdy dováží a nejsou ze semoliny, nemají vyšší kvalitu než naše. Určitě mají vyšší cenu, ale kvalitativně jsou určitě na naší úrovni, kde naše těstoviny mají opravdu vyrovnanou a vysokou kvalitu.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Paní docentko, mockrát děkujeme. Těch dotazů by byla spousta. Soudím tak i podle e-mailů. Čili, milí posluchači, pokud ještě máte nějaký dotaz, co se týče těstovin, můžete poslat na web2.rozhlas.cz, tam paní docentka, inženýrka Marie Hrušková z Vysoké školy chemicko-technologické Praha zůstává na chatu. Děkujeme mockrát a zase příště na shledanou.
doc. Ing. Marie HRUŠKOVÁ, Ústav sacharidů a cereálií Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Na shledanou.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Na shledanou.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.