V Zooparku Zájezd už můžete vidět první letošní mláďata. Chovatalé také čekají na líhnutí dvou vzácných druhů želv

9. únor 2024 11:00

Návštěvníci Zooparku Zájezd na Kladensku budou mít už za pár týdnů možnost vidět vylíhnutá mláďata vzácných exotických želv. Díky práci chovatelů snesla například samice dospělé želvy ostruhaté bezmála třicet vajec. Významný úspěch jsou pak vajíčka nakladená želvou barmskou. Ta je kriticky ohroženým druhem a donedávna byla považovaná za úplně vyhyhnulou. Cenných zvířecích přírůstků má ale zoopark letos už několik. Více v reportáži Radka Duchoně.

„Už v úterý 2. ledna jsme na svět přivítali první mláďata v novém roce. Těmi se staly dvě felsumy madagaskarské. Hned další den na nás ale čekalo ještě o poznání významnější překvapení. Velkou snůšku vajec snesla samice želvy ostruhaté. Senzací je ale především 10 vajec z expozice želv barmských,“ raduje se mluvčí Zooparku Zájezd Daniel Koleška.

Považovala se v přírodě za vyhubenou

Želva barmská snesla 10 vajec

Proč je zvláště snůška vajec želv barmských chovatelskou senzací vysvětluje kurátor Jiří Marek ml. „Želva barmská byla od 80. let považovaná za vyhynulou v přírodě. Stalo se tak především kvůli extrémní poptávce po mase a částech těla dospělých želv pro tradiční čínskou medicínu. Nicméně díky odchovům v chovatelských zařízeních a následné reintrodukci se daří tento druh do přírody navracet. Každé úspěšně odchované mládě v zoologických zahradách nebo soukromých chovech je tedy pro posílení záložní populace v chovu nesmírně důležité.“

Želva barmská

Aby se zvýšila šance na úspěšný odchov, rozdělili chovatelé vejce želvy barmské na dvě skupiny a pro každou použili odlišnou inkubační strategii. U jedné nechají vejce dva týdny v přípravné fázi a poté sníží teplotu i vlhkost. Druhá skupina vajec se umístí rovnou do chladné a suché fáze. „Tyto inkubační strategie jsme využili už před lety, kdy jsme želvy barmské odchovali.“

Želvy barmské mohou návštěvníci vidět každý den v expozici Terária. Želvy ostruhaté se do venkovní expozice vrátí na jaře, až teploty stoupnou a umožní stěhování.

Zoopark Zájezd je otevřený každý den – v zimním období je to od 10:00 do 16:00. Do konce února mohou návštěvníci využít akci „Výhodný únor“, kdy je ve všední dny ke každé vstupence pro dospělého dětská vstupenka zdarma.

Chameleon třírohý
autoři: Radek Duchoň , JMys
Spustit audio