V Praze přibudou dvě nová výdejní místa obědů pro bezdomovce

Obyvatelům v okolí centra pro lidi bez domova U Bulhara v Praze 1 si stěžují na nadměrný hluk, zvýšenou kriminalitu a výskyt drog. Je to především proto, že se tu shromažďují lidé, kteří si sem chodí pro jídlo. To by se ještě letos mohlo změnit.

Do konce roku mají přibýt dvě nová výdejní místa, říká radní pro sociální věci Daniel Hodek. „Problém byl v otvíracích dobách centra. V extrémních případech se tam chodilo najíst až 350 lidí. Dnes jsme na 200 lidí, ale cíl je asi 70 strávníků denně. Ty další musíme naučit chodit na nová výdejní místa. Uvažujeme o lodi Hermes, kde by se dalo udělat výdejní místo pro 50, 70 osob, a uvažujeme o noclehárně v Michli.“

Před týdnem v Praze proběhlo také očkování psů, kteří patří lidem bez domova. „Oočkovali jsme asi 20 psů. Není to žádné závratné číslo, nicméně je to fatální, pejskové nejsou často ani čipování, nemáme vůbec žádné povědomí o jejich zdravotním stavu,“ říká radní Hodek.

Letošní zima byla pro bezdomovce horší než ta loňská. „Letos jsme museli navýšit kapacitu, byla v provozu loď Hermes, noclehárna Vackov a ubytovna v Michli. Ve spolupráci s Armádou spásy, Nadějí a Arcidiecézní charitou jsme otevřeli další centra pro přečkání noci a nakonec jsme se dostali k číslu 800,“ vysvětluje radní. Kapacity lidé bez domova využili asi z 90 procent.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.