V památkové zóně Prahy staví developer desítky bytů bez povolení. Úřady viní z podjatosti

11. září 2019 08:42

V centru Prahy staví dělníci desítky luxusních bytů. Podle úřadů zřejmě na černo. Developerská společnost Ruby Place nedostala na stavební úpravy povolení úřadů ani památkářů. Omluvila se i ze tří prohlídek stavebního úřadu, který měl překročení zákona potvrdit nebo vyvrátit. Čtvrtý termín kontroly byl naplánovaný na úterý.

Jak prohlídka dopadla nebo jestli vůbec byla, bohužel nevíme. A to hlavně proto, že vlastník domu podal na zaměstnance stavebního úřadu a vedení Prahy 2 námitku podjatosti. Úřady proto teď nechtějí situaci ohledně výstavby vůbec komentovat. Kateřina Veselá z odboru vnějších vztahů Prahy 2 přitom ještě v srpnu říkala, že postup developera považuje radnice za obstrukční a připravuje udělení sankcí do výše dvou milionů korun. Veselá tehdy uvedla, že vlastníkovi domu hrozí taky řízení o uvedení stavby do původního stavu. Developerská společnost se bránila tím, že provádí pouze přípravné práce, které nevyžadují stavební povolení.

Developerská společnost Ruby Place nedostala na stavební úpravy povolení úřadů ani památkářů

Proč developer překračuje stavební zákon?

Náš reportér se byl podívat do vnitrobloku domu v Rubešově, kde je podle něj vidět, že dělníci staví z nových cihel na budově další patro. Nad ním připravují z dřevěných trámů nový krov. Ještě v srpnu stálo kolem budovy lešení a dělníci opravovali fasádu. Ta je teď už očištěná, dostala výrazně žlutý nátěr a i samotné lešení už je sundané. Jestli je pro podobné úpravy třeba stavební povolení musí po prohlídce posoudit pracovníci stavebního úřadu. Rozhodnutí ale můžou vydat až poté, co se vyřeší námitky podjatosti.

„Je to podáno na nás, to znamená, že všichni ti osočení se k tomu musí nějakým způsobem vyjádřit a postoupit to na magistrát a tam bude po prozkoumání věci rozhodovat o podjatosti tajemníka našeho úřadu pověřená ředitelka magistrátu,“ říká místostarosta Prahy 2 Václav Vondrášek z ODS.

Developerská společnost Ruby Place teď nechce správní řízení o stavebním povolení komentovat. Mediální zástupce společnosti Karel Pluhař potvrdil, že vlastník podezřívá úřady z podjatosti, ovlivňování řízení a poškozování svých práv. Zájemci si v Rubešově zarezervovali už zhruba 15 bytů. V předprodeji mají průměrnou cenu pět a půl milionů korun, většinou se jedná o garsonky.

V srpnu stálo kolem budovy lešení a dělníci opravovali fasádu
autoři: Vojtěch Šrámek , jp
Spustit audio