V Chlumětíně na Žďársku jezdí chlapi na Babettách. Na slavné motokolo nedají dopustit

18. březen 2024

Motorové kolo značky Babetta začaly v roce 1970 vyrábět Považské strojírny. Jméno dostala podle známé písničky Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra, a brzy se stala fenoménem.

Něco na ní asi bude, protože i když se už 25 let nevyrábí, stále je na silnicích vidět. Propadli jí i chlapi z Chlumětína na Žďársku.

Motorové kolo značky Babetta začaly v roce 1970 vyrábět Považské strojírny

Jiří Horák z Chlumětína si svou první Babettu koupil kolem roku 2010. V té době už to byl veterán s rokem výroby 1982. „Seděli jsme v restauraci, říkal jsem, že bych si koupil skútra. Kámoš říkal, kup si Babettu,“ vzpomíná, a vyzdvihuje přednosti slavného motorového kola: „Člověk sedne, šlápne a jede. Projede to všude, jede to za dva litry.“ A protože je v Chlumětíně podobných nadšenců asi dvacet, založili spolek Babettaklan. Dnes mají dohromady asi šedesát Babett.

Protože je v Chlumětíně podobných nadšenců asi dvacet, založili spolek Babettaklan

V České republice může Babetta jezdit bez poznávací značky, povinné ručení je ale nutné. „Přihlašují to lidé, kteří jezdí za hranice. Třeba Rakušáci to vyžadují,“ dodává Jiří Horák. Jeho stroj typu 210 má ještě pedály, takže stroji například v kopci může pomoci. „Má to dva řetězy. Kdyby došel benzín, dá se to přepnout jenom na šlapání,“ říká s tím, že ale člověk musí počítat s větší námahou.

Každý rok pořádá Babettaklan v Chlumětíně srazy, které jsou velmi oblíbené. „První víkend v srpnu, v našem areálu, soutěže o hodnotné ceny,“ zve Jiří Horák s tím, že první cenou v tombole bude v letošním desátém ročníku srazu Babetta.

Spustit audio