V Abúsíru je práce ještě na sto a více let, tvrdí česká egyptoložka

22. březen 2017

Česká egyptologie patří ke světové špičce, jak naši vědci pravidelně dokazují. Tento obor ale rozhodně nepatří jen mužům, jak dokládá host Magazínu Leonardo egyptoložka Veronika Dulíková, laureátka Bolzanovy ceny.

„Bolzanova cena je pro mě pocta. Je to ocenění za téměř desetileté badatelské úsilí,“ uvedla vědkyně.

Její oceněná dizertační práce se zabývá obdobím v 3. tisíciletí. „Přesněji dobou 5. dynastie za vlády panovníka Niuserrea. Soustředí se na to, aby postihla klíčové změny staré říše, které nastaly v tomto období, kdy se mění společnost, náboženské představy i administrativní vývoj. Snažila jsem se rozkrýt, kde jsou počátky těchto změn a proč zrovna v této době.“

Egyptoložka se pravidelně účastní českých expedic v Egyptě už od roku 2010. „Pracuji v týmu profesora Bárty. Soustředím se na výzkumy staroříšských hrobek v jižním Abúsíru.“

Právě v tomto místě tým českých vědců, jehož součástí byla i Dulíková, objevil na podzim roku 2015 pohřbenou loď. „Mým úkolem bylo dokončit výzkum hrobky započatý na jaře téhož roku, ale při odkrývání jižní stěny hrobky jsme narazili na loď,“ vzpomněla vědkyně.


Zajímavostí je, že důležité objevy v Egyptě nemohou archeologové zveřejňovat. „Vždy čekáme na egyptskou památkovou správu, která na základě našich podkladů objevy mediálně zveřejňuje. Pak teprve se k nim můžeme vyjadřovat my,“ popsala běžnou praxi Dulíková.

„Nakonec podle všech analýz tato loď souvisela s tehdejšími posmrtnými představami. Měla zřejmě duši zesnulého odvést do světa mrtvých,“ dodala.

Loď bylo potřeba co nejlépe zdokumentovat včetně 3D skenování. „Nedochovala se v takovém stavu, abychom ji mohli z písku vyzvednout… Věděli jsme, že se už k lodi nebudeme vracet, museli jsme proto provést veškerou dokumentaci, a poté tuto loď bohužel zasypat.“

Čeští archeologové mají koncesi na průzkum v Egyptě už od roku 1960. Je Abúsír tím správný místem? „Abúsír je naprosto správná lokalita, jak se ukazuje poslední desítky let, kterou nám mnohé zahraniční expedice závidí,“ tvrdí vědkyně.

Zpočátku to vypadlo tak, že na této lokalitě bylo vše prozkoumané, protože tudy prošla německá expedice.

„Ale jak se ukazuje, tato lokalita má obrovský potenciál a je zde práce na desítky, možná sto a více let. Vše závisí na politických podmínkách v Egyptě, tedy jestli zde budeme moci pracovat i nadále. V současnosti žádné bezpečnostní riziko nepociťujeme. Nacházíme se 25 kilometrů od Káhiry a v této oblasti je bezpečno,“ shrnula Veronika Dulíková.

autoři: jkl , oci
Spustit audio