Uvolněné mravy naší doby přispívají k šíření pohlavních nemocí, tvrdí lékařka

16. červenec 2015

Počet pohlavně přenosných chorob se v ČR za posledních 5 let zvýšil až třikrát, a to navzdory osvětě a všeobecně známé prevenci, konstatuje prof. Jana Hercogová, přednostka Dermatovenerologické kliniky FN Bulovka, v pořadu Třináctka Plus.

„Dnes chybí povědomí společnosti o tom, že jsou to opravdu choroby, které mohou pacienta velmi zásadně ovlivnit, dokonce až invalidizovat. Málo se ví, že i na první pohled banální infekce, jakou je kapavka, může vést ke sterilitě žen i mužů. Hlavně v případě opakující se akutní infekce, která se mění v chronickou a pacienty postihuje nejenom na povrchu těla, ale i uvnitř. U kapavky totiž rychle roste rezistence na antibiotika (nezabírají) a tak to vypadá, že kapavka bude první nemocí na světě neléčitelnou antibiotiky."

Kapavka, syfilis a další

Tyto nemoci se projevují různě, nejčastěji však výtokem, vřídkem, trhlinkou či oděrkou na genitálu, zvětšením uzlin apod. Je nutné co nejdříve navštívit kožního lékaře, aby byla léčba a správná diagnostika určená co nejdříve. Jsou to choroby velmi nebezpečné, ale nepatří k těm u nás nejčastějším. Nestyďte se tedy tyto problémy nahlásit lékaři, léčit se a prozradit i ostatní sexuální partnery.

Čtěte také

Pohlavně přenosné infekce

Mezi pohlavně přenosné infekce patří HIV, genitální opar a bradavice, molusky, chlamydiové infekce a další. I v těchto případech je nutná co nejrychlejší diagnostika lékařem, aby se choroba potvrdila či vyvrátila, případně se zjistil i jiný, například onkologický, problém, ale hlavně včas. Důležitá je pak také léčba všech sexuálních partnerů.

U chlamydiových infekcí jsou podobné příznaky jako u kapavky a také se podobně léčí antibiotiky. Chronická fáze opět hůř, než akutní, takže včasnost záchytu je velice důležitá.

Léčba genitální bradavic je složitější, protože virus způsobující toto onemocnění zůstává v těle dál. Lékaři tedy pouze zmírňují důsledky choroby a dermatologicky odstraňují klinicky viditelné příznaky nemoci. Dodržují-li se dál metody bezpečného sexu, příznaky se znovu už objevit nemusí, i když prevence v podobě použití kondomu je v případě této diagnózy nedostatečná.

Víte, s kým spíte?

„Lidé by měli vědět, s kým sexuálně žijí, měli by mít ideálně jednoho stálého partnera a vážit si ho a s úctou k němu se v případě problému okamžitě domluvit a řešit ho dohromady, společnou léčbou," uzavírá profesorka Hercogová.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio