Učitel fyziky zachraňuje domečky pro panenky. Opravovat polámaná křesílka je balzám na duši

19. březen 2024

Lukáš Novotný začal před 5 lety sbírat domečky pro panenky. Nejstarší kousek v jeho sbírce je starý téměř 100 let. Jak počet domečků ve sbírce narůstal, doma už pro ně nezbývalo místo. Spolu s kamarádkou Veronikou Janurovou si proto v Hobšovicích u Slaného otevřeli Minimuzeum panenek.

První položka ve sbírce byla plastová kuchyňka, kterou si Lukáš Novotný koupil jako nostalgickou vzpomínku na dětská léta. „Už od dětství mne fascinovaly domečky a nábyteček. Bavilo mne si s ním hrát, různě ho stěhovat a vymýšlet nové pokoje,“ usmívá se Lukáš Novotný. V současné době jeho sbírka čítá desítky pokojíčků od výrobců z Československa, Německa nebo Švédska.

Lukáš Novotný doplňuje pokojíčky zajímavými detaily

Některé domečky jsou zařízené do nejmenších detailů. Najdete tam čalouněná křesílka, háčkované dečky i zrcadlo na stěně. Miniaturní krejčovská dílna je vybavena šicím strojem, žehličkou i policemi plnými odstřižků látek. Lukáš Novotný má ve sbírce také několik sporáků, jeden z nich je dokonce plně funkční. „Tenhle konkrétní domeček je z 50. let a snažím se, aby tomu odpovídalo i vybavení toho domečku,“ nahlíží Lukáš Novotný do čtyřpokojového domečku, kde nechybí ani akvárium nebo lampa, která dříve dokonce skutečně svítila.

Minimuzeum panenek

Před časem založili s kamarádkou Veronikou Janurovou spolek „Sběratelé panenek“. Zatímco Lukáš domečky zařizuje nábytkem, Veronika do nich dodává panenky. „Mám panenky zhruba od roku 1880 až do retra, takže třeba 1980, a podle toho jak má kolega dataci těch domečků a pokojíčků, tak já dodávám osazení,“ vysvětluje Veronika Janurová.

Poměrně často se stává, že Lukášovi Novotnému někdo přinese poškozený domeček, se kterým si už nikdo nechce hrát. Sběratel se potom snaží ve volných chvílích o prázdninách nábytek opravit a vrátit do života. Pro Lukáše Novotného, který učí osmáky fyziku a dějepis, je to skvělá příležitost, jak si odpočinout v klidu a tichém soustředění.

Pokojíčky Lukáše Novotného a panenky Veroniky Janurové si můžete až do 20. dubna 2024 prohlédnout na výstavě „Kde bydlely panenky našich maminek a babiček“ v Muzeu Nové Strašecí.

Kromě toho sběratelé společně provozují Minimuzeum panenek v Hobšovicích u Slaného.

Spustit audio