U konečných stanic metra Zličín a Hostivař nechá pražský magistrát postavit záchytná parkoviště P+R

8. srpen 2019 10:45

Každodenní hledání volného místa na zaparkování je v Praze trochu oříšek. Řidičům to komplikují například modré zóny, které zavádí čím dál víc městských částí, popřípadě je rozšiřují. Kde zóny nejsou, tam je zase plno. Šoférům, kteří za prací do metropole dojíždějí, by tak mohla pomoct nová záchytná parkoviště.

Praha připravuje stavbu dvou záchytných parkovišť P+R. Jedno z nich najdou řidiči na konečné stanici zelené linky metra A v Hostivaři. Radní tento týden schválili přípravu obou projektů. Místo by tam mělo být zhruba pro 700 aut. „Dále na Depo Zličín, což je nová stanice, na které by měl vzniknout další parkovací dům o kapacitě přibližně 500 aut,“ řekl primátor města Zdeněk Hřib z Pirátů.

Další parkovací místa

Kromě těchto dvou míst budete moct auto nechat třeba v Běchovicích, přes ulici od vlakové stanice Běchovice - střed. Městská část tam už dřív nechala vykácet větší plácek, který se ještě o něco rozšíří. Podle plánů by se na parkoviště mělo vejít zhruba 60 aut, hotové by mělo být zhruba na podzim. Když ho budou lidé využívat, zvažuje se i další zvětšení. Podle starosty Ondřeje Martana z ODS bývá v Běchovicích problém najít místo třeba při tradičních běžeckých závodech.

Vůz můžete zaparkovat i na Černém Mostě. Tam jsou teď také dvě P+R, s kapacitou více než 400 míst, jenže nestačí. Na jednom z pozemků proto magistrát, potažmo Technická správa komunikací, postaví parkovací dům. Měl by mít čtyři patra s kapacitou až 880 aut. Přípravné práce začnou ještě v srpnu.

Stavět záchytná parkoviště chce i Středočeský kraj. Kdy by se mohlo začít s jejich výstavbou, není jasné. Kraj počítá spíš s obdobím po roce 2021.

autoři: Kristýna Vašíčková , Martina Topinková , jp
Spustit audio