Týden očima Petra Schwarze: Násilí, nenávist, marné snahy a nežádoucí ironie

18. květen 2024

Střelba na slovenského premiéra Fica otřásla nejen Slovenskem. Tento naprosto zavrženíhodný vražedný útok jednoznačně a bez výhrad odsoudili nejen představitelé všech slovenských politických stran, novináři velkých médií, ale třeba i generální tajemník OSN či americký a ruský prezident.

Slovenská prezidentka Čaputová a její zvolený nástupce Pellegrini se pokusili zmírnit rozjitřené vášně, apelovali na národní jednotu, žádali politiky, aby projevili zodpovědnost a vykročili z bludného kruhu nenávisti a vzájemného obviňování, a pozvali šéfy politických stran na společné jednání, které mělo vášně uklidnit a odmítnout násilí.

Čtěte také

„Nesmíme na nenávist odpovídat jinou nenávistí, jinak se toto zlo nikdy nezastaví,“ varoval Pellegrini. Vicepremiér Kaliňák z Ficova Smeru však jejich snahu včera odmítl, slovenská společnost sice podle něho potřebuje smír a vzájemný respekt, cesta k němu ale, jak Kaliňák uvedl, nevede přes „falešnou politickou korektnost“ a nedá se jít dál, dokud „se nevypořádají“ s rétorikou politiků, vybraných médií a novinářů.

Navázal tak na hrozby, které opozici a médiím adresoval místopředseda Smeru Blaha a šéf koaliční Slovenské národní strany Danko bezprostředně po atentátu.

O motivu a uvažování atentátníka se přitom stále ví jen málo. Podle policie ho vedl nesouhlas s politikou Ficovy vlády a byl tzv. „osamělým vlkem“, tedy neměl napojení na žádnou skupinu.

Čtěte také

Jedenasedmdesátiletý útočník, důchodce, básník a spisovatel Cintula sám sebe označil za „věčného rebela“ a ví se o něm, že se aktivně účastnil protestů současné opozice, odmítal vládní snahy o ovládnutí médií či ruskou agresi.

V posledním desetiletí zakládal Hnutí proti násilí a zastával pacifistické pozice, ale také veřejně podpořil polovojenskou fašizující skupinu Slovenští branci s vazbami na ruské speciální jednotky či publikoval román zaměřený proti Romům, ve kterém vyjadřoval souhlas s protiromsky zaměřenými body programu Kotlebových neofašistů či pochopení pro čin sedminásobného vraha, který samopalem postřílel sedm členů rodiny v sousedství. Podobné názorové veletoče by se možná daly pochopit u nevyzrálého teenagera, ale Cintulovi se přihodily po šedesátce, a to také hovoří za mnohé.

Ať se umíme zasmát

Podle českého prezidenta Pavla by měl být vývoj na Slovensku pro nás odstrašující v tom, kam až může prohlubování názorových příkopů a burcování k agresivitě ve společnosti vést.

Čtěte také

A čelní představitelé vlády i opozice varovali před nenávistí a agresí, ale z jejich vyvolávání se obviňovali navzájem. A tak aspoň odbory a zemědělci odvolali v zájmu zklidnění vášní protivládní protesty plánované na příští týden.

Ruský vůdce Putin jmenoval novou vládu s jednou zásadní změnou – ministra obrany Šojgua nahradil ekonom bez vojenských zkušeností Bělousov, což podle analytiků avizuje přípravy na dlouhou válku a s ní související přebudování ekonomiky na válečnou.

Nového ministra obrany spolu s lídry zodpovědnými za ekonomiku pak Putin vzal s sebou na návštěvu Číny, jejíž komunistický lídr Si opětovně vyjádřil připravenost budovat s Kremlem cosi, co nazývají „světovou spravedlností“, jejímž viditelným výhonkem je ale zatím jen vojenská agrese proti Ukrajině. Novým českým ministrem pro vědu a výzkum se stal Marek Ženíšek z TOP 09.

Čtěte také

Podle průzkumu agentury STEM/MARK a Centra Locika odmítá fackování dětí necelá polovina českých rodičů, pohlavkování čtvrtina. Začal 77. filmový festival v Cannes, kosatky v Gibraltarské úžině potopily další jachtu a na ruském ministerstvu obrany po odvolání Šojgua zatkli pro korupci šéfa Hlavního personálního ředitelství generála Kuzněcova.

Nejbohatší Australanka, miliardářka a majitelka těžařského a zemědělského impéria, Rinehartová požadovala po vedení tamní Národní galerie, aby odstranilo z expozice její portrét od uměleckými cenami ověnčeného domorodého malíře Namatjiry.

Obraz je součástí výstavy charakterizované jako „ironický pohled na politiku historie, moci a vůdcovství ze současné perspektivy domorodců“, a není tedy logicky k Rinehartové příliš lichotivý, jak je ostatně u Namatjiry, označovaného za vtipného a „podvratného“ portrétistu, pochopitelné.

Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

„Rinehartová chce vše, co jí mohou přinést peníze, moc a vliv, ale nechce to, co k tomu také patří. Donekonečna mluví o tom, že je hrdá Australanka, ale nedokáže se tomu zasmát nebo se na to vykašlat, přičemž obojí je ústředním bodem právě našeho národního mýtu,“ komentoval miliardářčin požadavek list Australian Financial Review.

A dlužno dodat, že obraz v galerii zůstane do konce výstavy. Ať my se zasmát umíme, aspoň sami sobě, když už není k smíchu nic jiného, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio