Třetí den protestů. Taxikáři v pondělí zřejmě zamíří na letiště, chtějí mluvit s Babišem

12. únor 2018

Taxikáři, kteří na pondělí v Praze chystají třetí den protestů proti z jejich pohledu nelegálním praktikám alternativních přepravních služeb typu Uber, nejspíš v pondělí nebudou zpomalovat dopravu v centru města, ale zamíří k pražskému letišti. V neděli to řekla místopředsedkyně Asociace koncesionářů v taxislužbě Karolína Venclová.

Venclová však nevyloučila, že se plány ještě mohou změnit. Řidiči se sejdou na Strahově ve 14.00, o přesné formě protestu ještě nerozhodli.

„Dnes (v neděli; pozn. red.) večer jsme měli koordinační poradu, vypadá to, že pojedeme na Letiště Václava Havla,“ řekla Venclová.

Otázkou nadále zůstává forma protestů. Organizátoři diskutují mimo jiné o jízdě ve smyčce, ale například i o blokádě, kterou však Venclová aktuálně nepovažuje za nejpravděpodobnější variantu.

Taxikáři ve čtvrtek a v pátek stovkami vozidel zpomalovali několik hodin dopravu v centru Prahy, dopravní situaci však zásadně nezhoršili. Podle organizátorů se protestu účastnila v pátek tisícovka vozů, magistrát jejich počet odhadl na polovinu. O den dříve podle organizátorů dorazilo na 2000 vozidel, magistrát udával číslo kolem 1400.

Řidiči taxi o alternativních přepravních službách tvrdí, že jde o nekalou konkurenci. Vadí jim, že řidiči Uber nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby, nemají taxametry a nesplňují zákonné požadavky pro taxikáře. „Neprotestujeme proti aplikacím, ale proti nelegálním řidičům,“ uvedla Venclová. Uber své služby označuje za spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky.

Protestující taxikáři si přejí mluvit s ministry a premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO). Tiskový odbor úřadu vlády v neděli odpoledne na dotaz uvedl, že Babiš pozvání dosud nedostal. Venclová řekla, že k němu přistoupí oficiální cestou v pondělí.

zdroj: ČTK
Spustit audio