Trenérka jihlavských krasobruslařek oslavila sedmdesáté narozeniny. Její doménou je práce s mládeží

21. březen 2024

Pedagožka, trenérka, rozhodčí a také technická specialistka mezinárodní bruslařské unie. To všechno a jistě i mnohem víc je Věra Paulusová, žena, která v roce 1995 přivedla do České republiky synchronizované bruslení. Na začátku roku oslavila sedmdesáté narozeniny a stále, dnes už i se svou dcerou, trénuje krasobruslařky.

Na bruslích stála Věra Paulusová poprvé v pěti letech. „Mě tam přivedli rodiče a bylo to v Havlíčkově Brodě. Tak ve třetí třídě už jsem na ten stadion chodila sama,“ vzpomíná na své sportovní začátky v TJ Jiskra Havlíčkův Brod. Sportu a také pedagogice se pak věnovala i v rámci studia na vysoké škole. Její trenérská kariéra se pak odvíjela u nás i v zahraničí. Působila ve Finsku, Rakousku i USA, doma je ale na ledě v Jihlavě, kde pracuje především s mládeží.

Jihlavské krasobruslařky trénuje Věra Paulusová (vpravo)

V roce 1995 přivedla Věra Paulusová do České republiky synchronizované bruslení. Poznala ho při svém působení ve Finsku. „Řekla jsem si, že jsme taky trochu spartakiádní národ, a že to českým trenérům bude milejší, než lámat děti v okresních klubech trojitými skoky,“ říká. Od roku 1993 se také Věra Paulusová účastní mezinárodních seminářů olympijského výboru.