TOP 09 a ODS se dál přetahují o post pražského primátora. Jednání pokračují

27. květen 2013

Na to, zda se ve vedení Prahy spojí TOP 09 s ODS, nebo s ČSSD, by měla dát odpověď jednání o nové koalici. TOP 09 dnes začne rozhovory s ČSSD a čeká taky odpověď ODS na návrh nové koaliční smlouvy.

V případě sociálních demokratů není jasné, zda by šlo o vstup strany do koalice nebo jen o tichou podporu. Od přímého podílu na společné vládě s TOP 09 odrazuje například místopředseda ČSSD Michal Hašek.

Stejný názor sdílí i místopředseda sociálnědemokratického klubu pražských zastupitelů Karel Březina: „Kloníme se k variantě, že bychom umožnili TOP 09 dovládnout v menšinové vládě.“

ODS má na stole prakticky stále stejný návrh, který pro ni byl ultimátem už minulý týden.

„Nabídli jsme jim návrh koaliční smlouvy, který obsahuje sedm míst v radě pro TOP 09, čtyři místa pro ODS a věcné řešení asi dvacítky problémů, které jsou obsaženy v návrhu koaliční smlouvy,“ říká pověřený primátor Tomáš Hudeček z TOP 09.

Dodává, že pokud by na to strana nepřistoupila, TOP 09 se pokusí vyjednat alespoň menšinovou podporu ze strany ČSSD. Věří ale, že bude možné se na podpoře domluvit i s občanskými demokraty.

Dosavadní primátor Bohuslav Svoboda z ODS by se pak mohl stát prvním náměstkem. Ale ODS trvá na tom, aby se Svoboda stal novým primátorem.

„Budeme pochopitelně jednat o každém návrhu. Nebudeme přistupovat na diktát, na časový tlak ani na to, že něco slibuje a nabízí ČSSD, to už jsme jednou zažili. Budeme ochotni jednat o všem, co budou věcné, reálné návrhy,“ přibližuje plány Svoboda.

TOP 09 ale podle Hudečka požadavek, aby byl nový primátor zvolen z řad občanských demokratů, akceptovat nehodlá.

Mnozí členové TOP 09 údajně nečekali, že koalice s ODS opravdu padne. Objevují se komentáře, že na společné vládě s ČSSD by TOP 09 politicky velmi prodělala.

ČSSD případnou podporu podmiňuje například tím, že se v Praze nezdraží jízdné v MHD nebo vodné a stočné. To jsou podle Hudečka pro TOP 09 sice přijatelné požadavky, vládu s podporou sociálních demokratů ale nepovažuje za ideální řešení.

Hudeček slibuje, že do dvou týdnů by měla být záležitost vyřešena.

„Čtrnáct dní je doba přesně na to, aby se ustanovila alespoň nějaká rada hlavního města Prahy a byl zvolen primátor. Jsem přesvědčen, že po tom, co zastupitelstvo jelo čtyři měsíce na mrtvém koni, čtrnáct dní je maximální doba, po kterou je ještě možné váhat,“ komentuje.

Na pražském magistrátu jde sice o velké peníze, ale současně i o problémy, jako jsou například dostavba tunelu Blanka, podfinancování dopravního podniku nebo třeba čistička odpadních vod.

Pražská ODS v současné době působí velmi nejednotně, jak přiznává i komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček. Oblastní sdružení v Praze 10 vyzvalo k odstoupení předsedu strany Petra Nečase, šéfa pražské ODS Bohuslava Svobodu i místopředsedy Zdeňka Zajíčka nebo Marka Bendu.

„ODS je strana, o které se diskutuje, o které často padají silné věty, ale když jde o věc, tak táhne za jeden provaz. Dneska je ten klub podle mého názoru nejjednotnější, co si za posledních 24 měsíců pamatuji," oponuje ministr životního prostředí a místopředseda strany Tomáš Chalupa.

autoři: pno , jvá , nib , Iva Menšíková
Spustit audio