Tipy na volné dny v Praze: výročí Zoo Praha, Den architektury, Koloběžka DEN nebo vinobraní

27. září 2023

Už víte, kam vyrazíte o víkendu? Pokud se stále rozmýšlíte, máme pro vás několik tipů na zajímavé zážitky v Praze.

Výroční slavnost Zoo Praha

  • čtvrtek 28. září, Praha 7

Zoo Praha slaví 92 let a zve na celodenní program. Vedle vystoupení kapely Laura a její tygři či křtu mláděte kočkodana se čtvrteční oslavy zaměří především na kulatá výročí zdejších významných chovů – 90 let slonů a hrochů a 60 let chovu goril. Na časový harmonogram v Rezervaci Dja a v Údolí slonů se podívejte ZDE.

Den architektury

  • pátek 29. září až čtvrtek 5. října, různá místa

Největší architektonický festival u nás nabízí během několika dní desítky exkurzí do běžně nepřístupných budov, architektonických procházek či cyklovyjížděk. Mottem 13. ročníku festivalu je Objev konstrukce! A v hlavním programu se zaměří na výjimečná konstrukční řešení z nejrůznějších pohledů, a to jak v historické architektuře, tak u staveb 20.–21. století. V letošním roce se festival vydá také po stopách architektů Karla Pragera a Jana Blažeje Santiniho-Aichela.

Koloběžka DEN

  • sobota 30. září, Praha 7

Koloběžkoví nadšenci se v sobotu sjedou na Výstaviště Praha v Holešovicích, sportovně-charitativní projekt v sobě spojuje radost ze závodu a zároveň možnost podpořit Nadaci Jedličkova ústavu. Den si užije celá rodina, svou kategorii tu mají i děti do 3 let na odrážedlech, součástí bude také bohatý doprovodný program. Těšte se třeba na jízdu zručnosti, taneční show, tombolu a občerstvení.

Degustační akce:

SPRING Festival vína – od čtvrtka až do neděle bude prostranství před Píseckou bránou zasvěceno tuzemským i zahraničním vínům, dobrému jídlu a hudbě. Na programu budou i taneční lekce, interaktivní atrakce nebo zkrášlení od francouzského kadeřníka.

Vinobraní na náplavce – Burčákový pochod – projděte si vinnou stezku přímo na náplavce, Rašínovo nábřeží nabídne v pátek a v sobotu degustace našich i zahraničních vín a lahodného burčáku.

Sklizeň na Grébovce letos probíhá dříve

Wine and food festival na Střeleckém ostrově – od pátku až do neděle bude Střelecký ostrov patřit vínu, proseccu a street foodu, k tomu přidejte živou muziku a o zábavu je postaráno.

Oktoberfest v Parku Riegrovy sady – v pátek a v sobotu zažijete kousek Mnichova přímo na Vinohradech, ochutnejte různé druhy piv a hlad zažeňte bavorskými klobáskami, preclíky, kyselým zelím a dalšími tradičními jídly.

Karlínský food truck festival – neděle bude na Karlínském náměstí ve znamení plných žaludků, food trucky a přívěsy vám nabídnou to nejlepší z moderní gastronomie. Těšte se také na bohatý doprovodný program.

autor:
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.