Tipy na víkend v Praze: vydejte se na pochod švihlou chůzí, na rozhlasovou výstavu nebo podpořte Ptačí hodinku

5. leden 2024

Už víte, kam vyrazíte o víkendu? Pokud se stále rozmýšlíte, máme pro vás několik tipů na zajímavé zážitky v Praze.

Výstava Sto let je jen začátek

  • do 18. února, Praha 7

Čtěte také

Prodloužili jsme výstavu ke 100. výročí od zahájení pravidelného rozhlasového vysílání u nás. Národní technické muzeum vám na výstavě „Sto let je jen začátek. Český rozhlas 1923–2023“ představí velké události a příběhy rozhlasové historie pomocí zvukové techniky. Projekt připomíná významné rozhlasové osobnosti, program i hudbu v jednotlivých obdobích.

Ptačí hodinka – Sčítání ptáků na krmítku

  • pátek 5. až neděle 7. ledna

I letos se můžete zapojit do sčítání ptáků na krmítku, koná se další ročník Ptačí hodinky. Cílem akce je zjistit více o chování a populacích zimujících ptáků, významu přikrmování a odhalit další zajímavé výsledky. Ačkoli se jedná o vědecký výzkum, zúčastnit se může úplně každý bez předchozích zkušeností. Stačí si přečíst podrobná pravidla a tipy.

Den švihlé chůze 

  • neděle 7. ledna, Praha 1

Po 10 letech se do Prahy vrací tradiční pochod švihlou chůzí. Právě na neděli totiž připadá Mezinárodní den švihlé chůze. Fanoušci Monty Pythonů se sejdou ve 14 hodin na náměstí Republiky před vchodem do Palladia a společně vyrazí směrem na Václavské náměstí.

Bruslení v Praze

Čtěte také

Hurá na brusle! Chcete si trochu zasportovat? K zimě prostě bruslení patří, jestli nevíte, kam v Praze vyrazit, poradíme vám. Těch míst je docela dost, metropole se zaplnila ledovými plochami. Ve většině případů vlastní vybavení nepotřebujete, na místě si vše zapůjčíte a často je v blízkosti i občerstvení. Podívejte se na náš velký přehled a v mapě si najděte nejbližší kluziště nebo zimní stadion.

Ice Magic

  • do dubna 2024, Praha 2

V Riegrových sadech vyrostla největší ledová výstava v České republice. První ročník je inspirován známými pohádkami, umělečtí řezbáři vytvořili třeba postavy z pohádky Frozen, Lví král, Doba ledová, najdete tu včelku Máju i rodinou Adamsových. Na 70 soch bylo zpracováno 180 tun ledu.

Světla vyprávějí

  • do 31. ledna 2024

Čtěte také

Žluté lázně rozzářila světelná expozice, ve které vás okouzlí sváteční výzdoba a svítící dekorace. Světelná zahrada na břehu Vltavy se otevírá v 15:30 hodin a je přístupná do 21. hodiny. Sochy a objekty se každý den rozsvítí rozzáří 400 tisíci LED světelnými diodami.

Betlémská jurta

  • do neděle 7. ledna, Praha 7

Čtěte také

V Botanické zahradě Praha se můžete vydat na putování za betlémským příběhem. Stezka s několika tematickými zastaveními vás dovede do Betlémské jurty Divadla bratří Formanů a jejich přátel. V nomádském přístřešku pak kromě tepla najdete panorama s vyobrazením betlémského příběhu narození Ježíše, vánoční čaj a básně z pera Radka Malého. Expozice je interaktivní a stát se její součástí můžete i vy, a to na místě vlastnoručně vyrobenými figurkami.

autor:
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka