Tipy na víkend v Praze: ochutnávejte asijské speciality, nakupte na Dyzajn marketu nebo si užijte Den Vltavy

15. březen 2024

Už víte, kam vyrazíte o víkendu? Pokud se stále rozmýšlíte, máme pro vás několik tipů na zajímavé zážitky v Praze.

Dyzajn market Jaro

  • sobota 16. a neděle 17. března, Praha 7

Na Výstavišti v Holešovicích vás čeká další z tradičních výběrových trhů autorské tvorby. Dyzajn market pravidelně představuje lokální designéry a výrobce nejen z České republiky, ale také ze Slovenska, Maďarska, Rakouska, Německa a Ukrajiny. Jako vždy tu najdete originální módu, šperky, doplňky, dětské zboží, porcelán, papírenské zboží i delikatesy.

Asia Food Fest

  • sobota 16. března, Praha 5

Smíchovská náplavka bude v sobotu patřit přehlídce exotických chutí a vůní Asie. Přijďte ochutnat speciality z japonské, indonéské, indické nebo třeba thajské kuchyně. Cestu sem najdete snadno, stačí se vydat za vůní koriandru, zázvoru, chilli, galangy a kari.

Festival delikátních chutí

  • neděle 17. března, Praha 2

V kulinářských zážitcích pak můžete v neděli pokračovat na Novoměstské radnici, která hostí festival plný skvělého jídla a pití. Díky lahodným pokrmům se vydáte třeba do Peru, Indonésie, Mexika, Jižní Ameriky, ale i Rakouska, Francie nebo Sicílie. Nebude chybět výběrová káva, limonáda, míchané nápoje, víno a pivo. Pořadatelé slibují, že na své si tu přijdou milovníci masa i vegetariáni.

Velikonoční trhy

  • sobota 16. března až neděle 7. dubna, Praha 1
Velikonoční trhy na Staroměstském náměstí

V centru Prahy startují velikonoční trhy, stánky nabídnou tradiční zboží jako malované kraslice, pomlázky, velikonoční dekorace, rukodělné výrobky i nejrůznější pochutiny. Kouzlo jara si užijete na Staroměstském a Václavském náměstí, ale také na na Mariánském náměstí, kde budou stánky od sociálních podniků a neziskových organizací.

Den Vltavy 

  • neděle 17. března

Vševltavský spolek pořádá další ročník akce Den Vltavy. Sezóna na Vltavě tak bude zahájena plavbami zdarma. Letos bude program zaměřený na historii pražských přístavů. Přivítá vás také Muzeum pražského vodárenství a Podolská celnice na Výtoni, Voroplavba z Českého Krumlova proveze zájemce po Čertovce, Hergetova cihelna zve děti na pohádku, pod Karlovým mostem budou plavat otužilci nebo si sami můžete půjčit lodičku.

Festival Spectaculare

  • do 28. března, různá místa

Multižánrový Festival Spectaculare propojuje hudbu s filmem, divadlem, tancem, videoartem či fotografiemi. Cílem je prezentovat nejnovější trendy na poli audiovizuální kultury a podněcovat tak místní kreativní potenciál. Významnou součástí projektu je také edukační složka – workshopy a masterclassy. Program vystřídá různé lokace, třeba Palác Akropolis, Bio Oko, Gabriel Loci nebo The Chemistry Gallery.

Matějská pouť

  • do neděle 14. dubna, Praha 7

Své brány otevřela největší pouť v České republice. Tradiční Matějská potrvá až do dubna, místo se nemění, za atrakcemi opět vyrazíte na holešovické Výstaviště. Čeká vás klasika v podobě strašidelného zámku, kolotočů, centrifugy, střelnice, záplavy cukrové vaty a perníkových srdcí.

Výstava KAFKAESQUE 

  • do 22. září, Praha 7

Čtěte také

Pražský rodák Franz Kafka je jedním z klíčových autorů 20. století. Jeho romány, příběhy a korespondence byly přeloženy do desítek jazyků. Letos je to 100 let od jeho úmrtí, což připomíná výstava v Centru současného umění DOX. Více než třicet umělců tak představuje vlastní kafkovské pojetí současného světa. Připraveny jsou také diskuse, filmové projekce nebo koncerty.

Výstava Lachland: Svět postapokalyptického romantika

  • do neděle 24. března, Praha 6

Čtěte také

Adolf Lachman je hyperrealistický malíř, kreslíř digitálních obrazů a počítačových her, tvůrce objektů a člen české herní vývojářské společnosti Amanita Design. Ve Ville Pellé máte možnost vidět průřez jeho tvorbou v podobě obrazů, kreseb i objektů. Podkroví vily se promění v herní zónu, v jejímž přítmí se mohou návštěvníci ponořit do imaginativního světa neobyčejných počítačových her.

Výstava Czech Press Photo

  • do konce srpna, Praha 1

Čtěte také

V Nové budově Národního muzea můžete navštívit výstavu již 29. ročníku prestižní novinářské soutěže Czech Press Photo. Prezentovány jsou oceněné snímky a další vybrané fotografie, které charakterizují uplynulý rok. Celkem je k vidění více než 470 tištěných fotografií a více než 240 snímků v obrazovkách a projekcích od 120 autorů. Součástí výstavy bude bohatý doprovodný program.

Nová PET Tropicana

  • do neděle 7. dubna, Praha 7

Čtěte také

Veronika Richterová se už bezmála dvacet let zabývá uměleckou recyklací a tvorbou barevných plastik z použitých PET lahví. Svá díla znovu vystavuje ve skleníku Fata Morgana. Přijďte se podívat na fantastické rostliny i živočichy vyrobené z plastových lahví, které autorka nachází u kontejnerů nebo podél cest. Botanická zahrada se také postarala o to, aby byly květiny z plastu náležitě pojmenovány.

Za kořením a slávou

  • do neděle 17. března, Praha 7

Botanická zahrada zve také na cestu za vzácným kořením, čajem i hedvábím do daleké Asie. Při objevování zapojíte všech pět smyslů, vystavené exponáty si budete moct osahat, k některým si přivoníte a jiné dokonce ochutnáte.

Noční provázení skleníkem Fata Morgana

  • do soboty 23. března, Praha 7

Ve skleníku Fata Morgana se můžete znovu zaposlouchat se do zvuků džungle, která nikdy nespí. Prohlídky se konají vždy v pátek a v sobotu po setmění. Některé druhy rostlin rozkvétají právě za tmy a omamně voní, skleníkem se nese koncertování tropických žabek.

Rádiová stezka

  • Praha – Satalice

Čtěte také

Studenti 1. IT Gymnázia v Satalicích vytvořili naučnou stezku na počest rádiové historie. Vysílání začalo 18. května 1923 ve stanu v pražských Kbelích a v sousedních Satalicích byla vybudována rádiová stanice. Dnes v budově sídlí právě zmíněné gymnázium a trasa vede kolem něj parkem. Projít si ji může kdokoli, má osm zastávek a vznikla k ní i aplikace.

Další akce:

HOLIDAY WORLD & REGION WORLD, FOR CARAVAN, FOR BOAT, BookFest, Monty Python filmový maraton v Aeru

autor:
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka