Tipy na víkend v Praze: navštivte Noc divadel, Pop-up Art Salon nebo skleník Fata Morgana

16. listopad 2023

Už víte, kam vyrazíte o víkendu? Pokud se stále rozmýšlíte, máme pro vás několik tipů na zajímavé zážitky v Praze.

Oslavy výročí 17. listopadu

  • pátek 17. listopadu, různá místa

Čtěte také

Hlavní město si připomene Mezinárodní den studentstva a také Den boje za svobodu a demokracii akcemi na mnoha místech. Největší oslavy propuknou tradičně v centru města, především na Národní třídě, na Albertově a na Václavském náměstí. Program bude bohatý, můžete se zúčastnit pietních akcí, koncertů, průvodu, divadelních představení nebo debat. K návštěvě lákají i některé instituce vstupem zdarma. Podrobněji se oslavám 17. listopadu věnujeme v samostatném článku.

Noc divadel

  • sobota 18. listopadu, různá místa

Letošní jedenáctý ročník Noci divadel má podtitul Hoří. Čekají vás prohlídky, divadelní dílny, diskuse s tvůrci, představení a performance – to vše zdarma nebo za symbolické vstupné. Noc otevřených divadel a výjimečných zážitků je součástí evropského projektu European Theatre Night. Do akce se zapojila divadla z celé republiky, jen v Praze je jich přes 30.

POKOJE 2023

  • pátek 10. až neděle 19. listopadu, Praha 1

Přehlídka mladého umění Pokoje pravidelně představuje tvorbu studentů a studentek vysokých uměleckých škol v netradičních prostorách opuštěných pražských budov a paláců. Tentokrát zavítá do barokního paláce Hrzánů z Harasova na rohu Celetné a Kamzíkovy ulice. Součástí programu jsou komentované prohlídky a přednášky.

Pop-up Art Salon

  • úterý 14. až neděle 19. listopadu

Trafo Gallery zve na pop-upovou výstavu 30 současných předních umělkyň a umělců všech generací. Unikátní týdenní instalace představí vybraná díla z ateliéru Jaroslava Róny, Michaela Rittsteina, Jana Kalába, Krištofa Kintery, Kateřiny Ondruškové a dalších.

Akce v Zoo Praha

  • pátek 17. až neděle 19. listopadu, Praha 7

V pátek 17. listopadu můžete v pražské zoo oslavit třetí narozeniny orangutana Kawiho v pavilonu Indonéská džungle. Svůj dárek dostane v 10 hodin a děti do 15 let mají tento sváteční den vstup za korunu.

V pátek i v sobotu pak můžete děti přihlásit do zooškoly a o víkendu se opět těšte na komentovaná krmení a setkání u zvířat, přesný rozpis ZDE.

Noční provázení skleníkem Fata Morgana

  • do soboty 16. prosince a pokračování i v roce 2024, Praha 7

Zaposlouchejte se do zvuků džungle, která nikdy nespí, a zažijte tropický skleník Fata Morgana jinak. Botanická zahrada láká na dobrodružnou cestu kolem světa tropických rostlin, ryb a žab. Prohlídky se konají vždy v pátek a v sobotu po setmění. Některé druhy rostlin rozkvétají právě za tmy a omamně voní, skleníkem se nese koncertování tropických žabek.

Světla vyprávějí

  • do 31. ledna 2024

Žluté lázně rozzářila světelná expozice, ve které vás okouzlí sváteční výzdoba a svítící dekorace. Světelná zahrada na břehu Vltavy se otevírá vždy v 16 hodin a je přístupná do 21. hodiny.

Francouzský víkend s Beaujolais

  • čtvrtek 16. až neděle 19. listopadu, Praha 2

Nalaďte se na francouzskou vlnu, v Altánu Grébovka si můžete užít otevírání letošního ročníku Beaujolais. V nabídce bude i netradiční bílé Beaujolais a výborný Crémant, to vše doplní francouzské speciality.

autor:
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.