Tipy na víkend v Praze: dejte si polévku nebo pivo, zajděte na Signal Festival nebo na Palm Off Fest

13. říjen 2023

Už víte, kam vyrazíte o víkendu? Pokud se stále rozmýšlíte, máme pro vás několik tipů na zajímavé zážitky v Praze.

Signal Festival

  • čtvrtek 12. až neděle 15. října, různá místa

Čtěte také

Celkem 20 instalací, rozšířené trasy a nasvícené historické památky, 11. ročník Signal Festivalu toho nabízí dost. Vydat se můžete do centra města nebo třeba na trasu Karlín – Holešovice, těšte se jak na světelné instalace, tak na videomapping, pro návštěvníky je připravena také speciální mobilní aplikace. Téma letošního ročníku jsou Ekosystémy a jejich průzkum.

Palm Off Fest

  • pátek 13. až pátek 20. října, Praha 8

V Divadle Pod Palmovkou proběhne mezinárodní setkání divadel střední Evropy. Letošní ročník má podtitul Je to daleko?, tuto otázku si totiž můžete klást u každého představení z pestrého výběru z Polska, Kosova, Moldavska a Slovenska. Kromě divadelního programu festival představí také bohatý doprovodný program, třeba přednášku profesora Martina Hilského, výstavu akademického malíře Teodora Buzu, diskuze s tvůrci nebo divadelně-hudební večery.

Polívkování na Náplavce

  • sobota 14. října, 10:00–18:00, Praha 5

Na Smíchovské náplavce se můžete v sobotu zahřát polévkou. V nabídce budou jak klasické tuzemské jako bramboračka, kulajda, zelňačka, dršťková či poctivé vývary, tak polévky z celého světa jako boršč, mexické chipotle, malajská laksa, francouzská bouillabaisse, vietnamské pho, marocká harira nebo japonský ramen. Nebudou samozřejmě chybět i další dobroty, takže v sobotu vařit nemusíte.

Karlínské polívkování

  • neděle 15. října, 11:00–18:00, Praha 8

Kdybyste po sobotě ještě neměli dost nebo nestíháte na Smíchovskou náplavku zajít, máte šanci si dát některou z mnoha polévek také v neděli na Karlínském náměstí. Opět si můžete vybrat z tuzemských i zahraničních polévkových hitů a akce slibuje i živou muziku a zábavu pro malé i velké.

Beer & Fire Fest

  • sobota 14. října, 12:00–23:00, Praha 2

Riegrovy sady budou v sobotu místem, které ovládne grilování. Steaky, burgery a další skvělé jídlo tu doplní i chutné pivo. K tomu všemu hraje hudba a vy si můžete užít ochutnávky chmelových speciálů, naučíte se správně čepovat nejoblíbenější pivní styly, dozvíte se, jak správně grilovat a budou i soutěže.

Festival minipivovarů na Zbraslavi

  • sobota 14. října, 14:00–19:00, Praha 5

První Zbraslavský festival minipivovarů láká na pivní speciály ze 6 pivovarů, které se postupně představí při doprovodné prezentaci. Nebudou chybět ani dobroty k pivu a oblíbené grilované speciality. Celou akci doplní výběr tematických stánků a hudební program.

Výstava dýní v Botanické zahradě Praha

  • pátek 13. až úterý 31. října, Praha 7

Nejbarevnější část roku je tu a s ní i tradiční výstava dýní. Letošní ročník vás zavede na nezapomenutelnou cestu do Asie. Dýňové dekorace připraví studenti České zahradnické akademie Mělník, k vidění bude drak, gejši, rikša, vrcholky Himálaje, lampiony a další motivy. Těšit se můžete také na kreativní dílny pro děti, dýňové hrátky pro všechny generace i oslavu Halloweenu.

Divadlo a dílničky v NZM

  • neděle 15. října, 10:00–12:00, Praha 7

Národní zemědělské muzeum zve v neděli na divadelní představení a workshop, při kterém se dozvíte, jak se k ovocným stromům lákají opylovači, přivolává se déšť, krouhají se křížaly a vyrábí se mošt. Přinesete si prázdnou skleničku na mošt a domů ji ponesete plnou.

autor:
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.