TIPY NA VÍKEND: Oslava svátku Beltain v Nižboru, bitva o Libušín nebo Bikemaraton Beroun

26. duben 2024

Užijte si víkend s našimi tipy na zajímavé akce.

Oslavy keltského svátku Beltain

v sobotu 27. 4. 2024 od 12:00 na zámku Nižbor

Oslavy keltského svátku Beltain propuknou na zámku Nižbor současně s otevřením sezony v Informačním centru keltské kultury. Nejen svátky ohně a jara, ale i svátek hudby a keltských řemesel můžete tradičně navštívit právě poslední dubnový víkend na Nižboru.

Nádvoří zámku Nižbor i letos ožije velkou slavností. Přímo v poledne vypukne veselí provázené hudbou, tancem i hrami pro všechny věkové kategorie. Atmosféru keltské vesnice navodí Vousův kmen, který na nádvoří rozvine své stany s ukázkou tradičních řemesel Keltů. Návštěvníkům také předvedou ukázku soubojů s meči, chybět nebude ani dětmi oblíbená bitva s Římany. Bez dobrého jídla a pití si slavnost představit nelze.

Kromě veselí s hudbou, tanci a ohňovou show budou moci diváci navštívit také novou výstavu Keltské mincovnictví v srdci Evropy, která se návštěvníkům zámku otevřela na konci loňské sezony.

Více ZDE

Dědo, jak to tenkrát bylo?

27. 4.–28. 4. 2024, Hornické muzeum Příbram - areál dolu Anna

Dědo, jak to tenkrát bylo

Hornické muzeum Příbram připravilo na víkend 27. 4.–28. 4. oblíbený program pro rodiny s dětmi od 3 let, který se bude odehrávat v areálu dolu Anna. Jak jeho název „Dědo, jak to tenkrát bylo?“ napovídá, hlavní náplní budou vzpomínky na práci a život horníků na Příbramsku.

Bývalí horníci návštěvníky zavedou zejména do 2. poloviny 20. století, zmíní se ale i o starších dobách. Interaktivní a přívětivou formou se zde děti i dospělí dozví mnoho zajímavých informací od pamětníků, svezou se důlním vláčkem, prohlédnou si část zdejšího podzemí a také nádherný parní těžní stroj. Muzeum tuto akci doporučuje nejen rodičům s dětmi, ale i prarodičům – někteří z nich pojednávanou dobu v Příbrami zažili, jiní o ní možná slyšeli vyprávět své blízké.

Začátek programu je vždy v celou hodinu, první začíná v 9:00, poslední v 16:00. Vzhledem k omezené kapacitě vláčku lze doporučit předchozí rezervaci na čísle 318 630 149. Vstupné činí 60 Kč, jako bonus dostanou návštěvníci možnost zúčastnit se navazující prohlídky podzemí za sníženou cenu 10 Kč.

Více ZDE

55. ročník Hudebního festivala Antonína Dvořáka

25. 4. až 4. 6. 2024

55. ročník Hudebního festivalu Antonína Dvořáka

Letošní ročník festivalu se svým programem hlásí k tématu roku, který byl vyhlášen Rokem české hudby. Toto výjimečné provázání celého roku s hudbou v sobě odráží nejen tradiční spojení našeho národa s hudbou, ale je zejména oslavou výročí řady předních českých skladatelů v čele s B. Smetanou, A. Dvořákem, L. Janáčkem, J. Sukem, B. Martinů a dalšími, jejichž životní jubilea spadají právě na rok končící čtyřkou (v případě půlkulatých výročí devítkou).

Projekt, který trvá už 55 let přibližuje v rozhovoru jeho ředitelka Albína Dědičík Houšková:

Rok české hudby byl poprvé vyhlášen před sto lety a koná se vždy v desetiletém cyklu. Program festivalu tato výročí odráží, nicméně programová skladba je velice pestrá a návštěvníci se můžou těšit na díla českých i světových autorů od doby baroka až po současnost, interpretovaná předními sólisty i ansámbly.

Jako každoročně festival myslí na děti a mládež – kromě operních představení a navazující výtvarné soutěže pro ně připravuje třetí díl populárního „Putování po stopách“, jehož devět zastavení bude letos věnováno slavným českým skladatelů. Pro studenty ZUŠ je připraven druhý ročník Interpretačního semináře, ve kterém se letos setkají s klavírním virtuosem Lukášem Klánským.

Tradiční Den s AD znamená nejen celou sérii programů v mateřských, základních i středních školách, ale také open air koncerty pro širokou veřejnost a doprovodný program v Domě Natura.

Více ZDE

Svátek Beltain ve sklárně Rückl, Nižbor

v sobotu 27. dubna

Sklárna Rückl

Stejně jako minulý rok se připojuje sklárna Rückl k oslavě Beltain - magického svátku jara, tepla, ohně a života. Před tím, než vyrazíte přes most na zámek za oslavami Beltainu, začněte tento den nezapomenutelným zážitkem ve sklárně.

Během komentované prohlídky uvidíte, jak skláři pracují se čtyřmi živly, ohněm, vodou, zemí i vzduchem. Kdo to chce zažít na vlastní kůži, může si za příplatek vyzkoušet práci se sklářskou píšťalou na tzv. verštatu pod vedením mistra skláře nebo vyrobit vlastní vázičku a sklenici.

Více ZDE

Bikemaraton Beroun 2024

v sobotu 27. 4. 2024

Kola pro život - Beroun 2023

Tradiční otvírák bikové sezóny zavítá už po čtvrté do Berouna. Akci pořádá Kolo pro život a těšit se můžete na rychlé tratě pro malé i velké. Na výběr budete mít ze dvou závodních tras B (51 km), C (33 km) a dvou nezávodních tras – TRIP (cca 40 až 50 km) a rodinné trasy D – Family jízdy (21 km). V nabídce budou rovněž dětské závody NOVA Junior Trophy (cca 800 m). V cíli dostane každý účastník dřevěnou pamětní medaili. Připravte se na den plný zážitků z pohybu v přírodě a celodenní dětský doprovodný program.

Více ZDE

Bitva o Libušín

v sobotu 27. dubna

Bitva v Libušíně 2018

Největší český středověký historický festival byl založen v roce 1991 jako jeden z prvních počinů svého druhu v Evropě. Středobodem celé akce je scénická středověká bitva za účasti přibližně tisícovky bojovníků, ve které jsou představeny nejen způsoby boje a vojenských taktik jednotlivých období středověku, ale k vidění jsou také pyrotechnické efekty, skutečné kaskadérské výkony, drama i napětí dle scénáře inspirovaného skutečnými událostmi z naší středověké historie.

Dobový tábor je během konání festivalu možné navštívit s celou rodinou. Můžete přihlížet turnaji v lukostřelbě nebo sledovat nejrůznější vystoupení kejklířů, šašků nebo pouličních umělců.

Více ZDE

Smetanovou stezkou 2024

různá místa středních Čech

Zámek Loučeň

Klub českých turistů představuje druhý ročník pěší trasy, která vás provede krásnou krajinou a zároveň vás zavede po stopách českého hudebního skladatele Bedřicha Smetany. Akce nabízí čtyři různě dlouhé trasy pro všechny milovníky přírody a hudby.

**35 km: Lysá nad Labem – Milovice – Všejany – Jivák – Chudíř – Jabkenice – Loučeň**
Pro ty, kteří mají rádi výzvy a chtějí prozkoumat širší okolí, je tato trasa ideální. Povede vás přes malebná městečka a přírodní rezervace, přičemž si užijete nezapomenutelný pohled na krajinu.

**25 km: Mladá Boleslav – Chlum – Vinařice – Dobrovice – Jabkenice – Loučeň**
Střední varianta trasy je vhodná pro ty, kteří chtějí užít si pestrou kombinaci historie, kultury a přírodních krás. Města Mladá Boleslav a Dobrovice přidají do vaší cesty další zajímavé zastávky.

**11 km: Loučeň – Jabkenice – Chudíř – Loučeň**
Pro ty, kteří upřednostňují kratší výlet, ale stále chtějí zažít krásu přírody a historie, je tato trasa skvělou volbou.

**6 km: Okruh okolím Loučeně**
Ideální pro rodiny s dětmi nebo ty, kteří preferují kratší procházky. Tato trasa vás zavede do okolí Loučeně a umožní vám objevit krásy tohoto malebného regionu.

Výlet po stopách Bedřicha Smetany nabízí nejen fyzickou aktivitu, ale také možnost vnímat hudební dědictví velikého skladatele v kontextu nádherné přírody. Připojte se k této jedinečné akci a objevujte krásu českého venkova spojenou s uměleckým dědictvím.

Více ZDE

Výstava Kořeny

Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně

Výstava Kořeny ve Sládečkově muzeu v Kladně

Svět kořenů je plný barev, příběhů a překvapení. Po překročení bludného kořene se zmenšíte a ocitnete se pod zemí, v půdě. Zažijete v tajemné říši kořenů to, co tu zažívá třeba krtek. A jak krtek vypadá doopravdy? Co má ve spíži a kdo s ním v podzemí ještě bydlí? Jak vypadají kořeny hodně zblízka, co dělají a s kým se kamarádí? Potkáte kořenové lupiče a podzemní zpěváky, mistry světa ve skoku vidličkou, i podzemní internet.

Zatímco děti budou tahat pohádkovou velikou řepu, dospělým výstava poodhalí, jaká tajemství odkrývají v půdě špičkoví čeští vědci. A než se děti vynoří z krtčí nory, můžete si v pohodlí v dámském a pánském koutku počíst o kořenech jedlých, pitných, krásných i vychytralých. Nakonec zjistíte, že bez fantazie se v podzemním světě neobejdete a že hranice mezi realitou a fantazií je tenká. Zkuste ji najít.

Po dobu trvání výstavy se můžete těšit na zajímavý doprovodný program.

Více ZDE.

Lidé odvedle

Neobvyklý výlet do světa lidí s hendikepem

Regionální muzeum Mělník

26. 1. 2024 9:00 – 27. 6. 2024 17:00

Úspěšná interaktivní Výstava „Lidé odvedle“ prezentuje život lidí s postižením interaktivní formou: návštěvníci o něm nejsou pouze informováni, ale mají možnost si jeho úskalí vyzkoušet na vlastní kůži.

Návštěvníci jsou zábavnou formou pozváni na skutečný výlet: od přípravy na cestu, přes orientaci v terénu a použití dopravního prostředku, až po zážitky z cest. V expozici nebude chybět např. model autobusu nebo temný tunel znesnadňující orientaci.

Lidé odvedle - neobvyklý výlet do světa lidí s hendikepem, výstava v mělnickému muzeu

Prezentace je připravena ve spolupráci s odborníky na danou tematiku a s lidmi se zrakovým, tělesným a sluchovým postižením.

Výstava přispěje ke snižování ostychu a odbourávání zábran v komunikaci při setkávání s lidmi se zdravotním postižením.

  • Naučíte se správně nabídnout a poskytnout pomoc.
  • Dozvíte se mnoho zajímavostí ze života lidí s postižením.
  • Vyzkoušíte si pomůcky jejich každodenního života.
  • Seznámíte se s různými způsoby dorozumívání s lidmi s postižením.
  • Pomocí simulací uslyšíte, jak slyší lidé se sluchovým postižením a uvidíte, jak vidí okolí lidé s očními vadami.
  • Vyzkoušíte si orientaci a pohyb v prostoru pomocí hole pro nevidomé a vozíku pro tělesně postižené.
  • Zažijete orientaci v prostoru pouze pomocí hmatu a sluchu.
  • Dozvíte se, jak lidé s postižením sportují a vyzkoušíte si jízdu na handbiku.
  • Prostě prožijete jeden báječný a velmi neobvyklý výlet

Více ZDE

autor: JMys | zdroje: Středočeská centrála cestovního ruchu , Kudyznudy.cz
Spustit audio