Těšnov - nádraží, kde vlak už nezahouká

Před 140 lety, v květnu roku 1875 začalo v Praze fungovat nové nádraží. Nechala je vystavět významná železniční společnost Rakouská severozápadní dráha. V letošním roce si připomínáme i 30. výročí jeho demolice. Zveme vás na pomyslnou procházku Těšnovským nádražím.

Novorenesanční budova nádraží, navržená architektem Karlem Schlimpem, byla nepřehlédnutelná. „Vznosnou architekturou vynikala zejména ústřední část nádražní budovy. Její průčelí bylo pojato jako klasický vítězný oblouk se čtyřmi sloupy. Na nich stály sochy znázorňující obchod, vědu, průmysl a hospodářství. V nejvyšší části se nacházelo sousoší zobrazující průmysl a rolnictví. Nad ním se vypínala Austrie jako jejich ochránkyně,“ vypráví Tomáš Dvořák z Muzea hlavního města Prahy.

Stejně honosně byly pojaty i vnitřní prostory odbavovací dvorany. Cestující si mohli prohlížet znaky důležitých stanic severozápadní dráhy – Prahy, Vídně, Znojma, Jihlavy, Německého Brodu, Kutné Hory, Kolína, Litoměřic, Ústí nad Labem, Děčína, Trutnova, Hostinného, Mladé Boleslavi, Jičína, Králové Hradce, Chlumce, Nymburka a Lysé. Ve vestibulu byla i velká mapa zemí rakouských a německých a zemí pohraničních.

„Čekárna pro I. a II. třídu jest zařízena velmi elegantně; sedadla jsou potažena zeleným aksamitem, stoly jsou mramorové. Na stropě nalézají se skvostné arabesky. Také restaurace a čekárny III. a IV. třídy jsou slušně zařízeny,“ psalo se v časopise Světozor v roce 1876.

Těšnov ve druhé polovině 70. let 20. století. Budování Severojižní magistrály, za jeřábem torzo budovy nádraží

Z Denisova nádraží se stalo Vltavské

„Nádraží sloužilo primárně osobní dopravě, pro nákladní dopravu bylo už dříve zřízeno nádraží na blízkém Rohanském ostrově. Od roku 1919 neslo název Denisovo, podle francouzského historika a politika, odborníka na slovanství, který významně podporoval vznik samostatného Československa. V době nacistické okupace bylo nádraží přejmenováno na Vltavské a po únoru 1948 na nádraží Praha – Těšnov,“ dodává Tomáš Dvořák.

Čtěte také

V roce 1972 byl na Těšnovském nádraží ukončen provoz osobní dopravy. Stavěla se Severojižní magistrála. Severní křídlo budovy bylo zbouráno. 16. března 1985 došlo k odstřelu zbývajících částí budovy.

30 let od demolice

Výstavu Těšnovské nádraží / Třicet let od demolice, sto čtyřicet let od otevření si před budovou Muzea hlavního města Prahy na Florenci můžete prohlédnout ve dne v noci do 31. května. Ostatně – Těšnovské nádraží stávalo jen pár kroků odtud.

Seriál Prahou křížem krážem s podtitulem Nádraží, kde vlak už nezahouká jsme vysílali od 6. do 12. dubna 2015 na Regině. Jednotlivé díly najdete v našem audio archivu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.