Tělo není popelnice, říká autorka knihy Jídlo jako lék

12. prosinec 2015
hamburger

Hostem Petra Zajíčka je autorka knihy Jídlo jako lék podle čínské medicíny Renata Lien Čepelková. Její kniha je první publikací na našem trhu, která spojuje zásady tradiční čínské medicíny s možnostmi stravování u nás doma.

Čínská medicína je léčebný systém starý 5 tisíc let. Její základ spočívá ve starodávné čínské filozofii, jejímž základem je teorie o Jin a Jang. „To kouzlo spočívá v tom, že oni zaznamenávali své zkušenosti a dnes je to bezedná studnice informací, ze které se dá čerpat,“ říká Renata Lien Čepelková.

Čínská medicína a západní medicína

Západní medicína je podle Renaty Lien Čepelkové hodně technická: „Je úžasná a má neuvěřitelné možnosti, ale mám pocit, že se v ní trošku ztrácí člověk a komunikace. Já mám na jednoho pacienta hodinu a půl, mluvím s ním, a víte, kolik času má asi tak obvodní lékař.“ Západní lékaři se snaží léčit důsledky, čínská medicína jde po příčinách problémů. „Doufejme, že do budoucna se čínská medicína stane partnerem klasické medicíny. Je to tak v Americe, v mnoha státech Evropy, tak nevidím jediný důvod, pokud budou nastavena určitá pravidla, proč by to nešlo i u nás,“ říká Renata Lien Čepelková.

Tělo není popelnice

A kdy čínská medicína funguje? „Rozhodně funguje při obezitě, zažívacích problémech, při onemocněních zad, šíje, při artróze a artritidě. A jaké jsou příčiny našich nemocí? „My máme velký problém, že žijeme v civilizovaném světě, v Evropě jsme se nikdy neměli tak dobře jako dnes. Přejídáme se, nehýbáme se, máme průmyslově vyráběné potraviny a jsme ve stresu. Musíme si uvědomit, že naše tělo není popelnice.“

Příkladem může být pečivo. „Tolik chleba, tolik baget nikdo nikdy nesnědl jako dnešní civilizace. Konzumujeme nepřeberné množství lepku, který nám v těle vytváří hlen, a to vlhko, které se tím v těle naakumuluje, může být za nějakých 10, 15 let zdrojem nádorů. Naše tělo není perpetuum mobile. Už nechceme nebo neumíme vařit a zaděláváme si tak na problémy.“

Pečivo (ilustrační foto)

Jídlo jako lék

Kniha Jídlo jako lék podle čínské medicíny je rozdělena na několik oddílů. Nabízí stručnou teorii výživy, aby čtenáři pochopili, jaká pozitiva a negativa přináší jednostranné stravování. „Nemůžeme si myslet, že se celý život budeme stravovat stejně. Záleží na tom, jestli jsme muž nebo žena, v jakém jsme věku, jaká jen naše tělesná konstituce a samozřejmě také na tom, jaké je právě období, jestli je jaro, léto, podzim nebo zima, abychom tělo zahřívali, nebo naopak plánovaně ochlazovali, a tak neustále vyrovnávali ten Jin a Jang. K tomu je důležité znát povahu potravin, jestli je neutrální, ochlazuje, anebo zahřívá. Auto jezdí na benzín, my jedeme na jídlo.“

V knížce čtenáři najdou i konkrétní recepty na vhodná jídla. „Zařadila jsem do nich potraviny, které se tady běžně používaly do 19. století a na které zapomínáme. Domnívám se, že bychom se měli snažit jíst to, co tady roste a co jsme dřív jedli. Třeba obvyklá snídaně, to bývala polévka nebo kaše,“ říká Renata Lien Čepelková, „a na konci knihy najdete tipy pro určité skupiny lidí, třeba jak jíst v těhotenství, nebo třeba při různých nemocech.“

Základem našeho zdraví je tedy správné stravování. „Když dobře jíme, nepřejídáme se, vybíráme si správné potraviny, když se vymaníme z těch našich stereotypů, tak můžeme projít cestu životem jednodušeji a zdravěji. Většinou genetická zátěž vzniká tím, že přejímáme životní styl od rodičů. Z toho když se vymaníme, máme velkou šancí se vyhnout i onemocněním, která se v té rodině v minulosti vyskytovala.“

Spustit audio
autoři: Petr Zajíček, Jana Kudláčková
  • Životní styl
  • Publicistika