Technici dokončují rekonstrukci nových kobek na náplavce. Nyní do nich instalují skleněná okna

31. červenec 2019 08:28

Na Rašínově nábřeží v centru Prahy začínají technici instalovat nové dveře do opravených kobek. Nebudou to ale mříže, které jste znali z dřívějška, ale velká, skleněná okna, které připomínají čočky.

Technici začínají na Rašínově nábřeží v centru Prahy umisťovat do opravených kobek nové dveře.

Skleněná okna budou jen v šesti kobkách z devatenácti. Každá kobka je navíc jinak velká, takže okna musí mít jiný průměr. Ten největší má něco přes pět metrů, tloušťka skla je až sedm centimetrů. Protože se budou okna otvírat celá, nemohla je podle architekta Petra Jandy vyrobit běžná linka, ale specializovaná firma. Podobný typ se používá například na velká mořská akvária.

Některým provozovatelům, kteří měli v kobkách například občerstvení, město smlouvu prodloužilo, jde třeba o osvěžovnu Bajkazyl. Nově tu pak najdete také Tiskárnu na vzduchu, která tu chce otevřít kavárnu s barem. V dalších kobkách budou třeba i toalety a na protějším nábřeží, na Smíchovské náplavce, by pak měly být kavárny a ateliér s řemeslnou dílnou. O jeden prostor má zájem také městská knihovna, která tu chce otevřít jednu z poboček.

Revitalizace pražské náplavky, kobky

Podle radního Jana Chabra ze Spojených sil pro Prahu by se kobky mohly otevřít během září. „Teď se dokončují práce,“ řekl.

Rekonstrukce všech kobek vyšla město na víc než 300 milionů korun.

autoři: Kristýna Vašíčková , jp
Spustit audio