Taťána Míková se kamarádí s duchem Brd. Podlesí je její srdeční záležitost

12. únor 2018

Začala sem jezdit, když ještě ani neuměla mluvit. A za celý život tady strávila nejvíc času hned po Praze. Moderátorka počasí a meteoroložka Taťána Míková má k Podlesí u Příbrami zkrátka silný vztah.

„Moje rodina tady žije, co pamatujeme. Dědeček byl dokonce starostou,“ říká Taťána. Z jejího vyprávění je jasné, že do Podlesí jezdí opravdu ráda – bez ohledu na roční období. Obec se 3000 obyvateli je totiž jednou z bran do Brd.

Na své si tady přijdou třeba běžkaři. Do lesa je to odtud nejdřív do kopce a potom z kopce. „To je ideální kombinace, obráceně by to bylo horší.“ Turisti se v Brdech můžou držet značek, kterých je v posledních letech čím dál víc. A když zabloudíte, jednoduchá rada Taťány je jít pořád z kopce.

Ukazuje to, že se v tomhle terénu opravdu dobře vyzná. Dokonce i ducha Brd zná. „Každý rok se spolu scházíme. Jmenuje se Fabián, a když se v listopadu symbolicky zavírají Brdy na zimu, vždycky je tam. Ještě jsem nezažila, že by nepřišel. A asi je i pravda, co se o něm říká - že je to dobrý duch. Ne každé hory mají tak dobrého ducha,“ směje se. A připomíná legendu, podle které Fabiána zaklela do ducha jedna z jeho milenek, která byla čarodějkou.

Taťána Míková
autor: sap
Spustit audio