Tam, kde chyba v zápisu udělala z orla vola

Na Loretánském náměstí se můžete pokochat krásou domu, který někdy po roce 1560 nechal vystavět Matouš Marber. 

Výčep U Černého vola - odtud nesla džbánek piva Květuška ve filmu Adéla ještě nevečeřela

Zdobená fasáda s řadou slepých oken vznikla v roce 1726. Od stejného roku tu fungoval šenk. Současný hostinec, sousedská hospoda, kterou byste v místě plném turistů nečekali, své hosty vítá od roku 1965. Dát si tu můžete, kromě piva, třeba knedlíky s vajíčkem! Hostinec U Černého vola, o kterém je řeč, navíc finančně podporuje sousední Školu Jaroslava Ježka pro zrakově postižené děti a mládež.

Ve středu domu je domovní znamení, reliéf se svatým Lukášem, který předvádí Panně Marii její obraz. Proto se domu říkávalo U Svatého Lukáše. Pak taky U Černého orla i U Zlatého vola; vůl v názvu současném je prý chybou jakéhosi zapisovatele, který orla zaměnil za vola.

Chutný zlatavý mok vám nabídnou ve všech zmíněných hospůdkách

„Prakticky od začátku se tu schází Spolek přátel piva u Černého vola. Štamgastem tu býval spisovatel Karel Pecka nebo novinář Rudolf Zeman. V pivnici a v jejím okolí se v roce 1994 natáčel povídkový film Malostranské humoresky, ve kterém účinkoval mj. Vladimír Dlouhý nebo už těžce nemocný Josef Kemr, pro kterého to byla zřejmě poslední filmová role.

Hostinec U Černého vola stojí naproti Ministerstvu zahraničních věcí

V 90. letech 20. století hrozilo, že v rámci malé privatizace hospoda zanikne nebo se z ní stane nějaká nóbl restaurace. Proto vzniklo sdružení na zachování hostince. Jeho členové napsali dopis tehdejšímu ministrovi privatizace Tomáši Ježkovi s prosbou o vyjmutí z privatizace, s tím, že si hospodu vezmou sami na starost a zachovají nejen jejího staropražského ducha, ale i přijatelné ceny pro hosty. Veškerý výnos pak věnují sousední škole pro nevidomé děti. Tak se také stalo, hospoda funguje dodnes a z jejího výtěžku tak mohla škola pořídit mikrobus, dřevěná vodicí madla v budově školy a další užitečné věci,“ píše Lukáš Berný v knize Kde pijí múzy.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.