Tajemství bunkru pod Parukářkou

Protiatomový kryt v podzemí pražské Parukářky na Žižkově byl vybudován v padesátých letech minulého století. Vede do něj pětice přístupových chodeb. Komplex je vybaven vlastním zdrojem elektřiny, vody a vzduchotechnikou. Je součástí integrovaného záchranného systému a po metru je krytem s největší kapacitou v Praze. Část prostor v současnosti slouží jako hudební klub, lezecká stěna a muzeum.

Hlavní vchod do protiatomového krytu chrání čtyřtunové pancéřové dveře. Do podzemí vede točité schodiště s 84 schody. Bunkr byl vyhlouben pomocí těžké techniky do skály. Měl vydržet explozi vzdálenou 500 až 600 metrů. Komplex počítal s úkrytem asi 5 000 lidí, každý by měl k dispozici prostor půl metru čtverečního.

Plynové masky kam se podíváš

V jedné části krytu je umístěna expozice, součástí které jsou originální předměty z dané doby (plynové masky, výstroj a vybavení Československé lidové armády, protichemické obleky, dozimetry, radiometry a jiné měřící přístroje, uniformy, vlajky, odznaky, armádní zásoby, plakáty, fotografie, knihy, noviny a publikace spojené s tématem civilní ochrany a obdobím studené války).

Navštívit bunkr můžete pouze s doprovodem v rámci pravidelných exkurzí nebo si objednat individuální termín. Nejkratší prohlídkovou trasu zvládnete za 45 minut, prohlédnete si prostory bunkru a dozvíte se o jeho historii a využití. Kapacita jedné prohlídky je 20 osob. Podrobnosti najdete na www.bunkr-bezovka.cz.

Spustit audio