Symbolické otevření se nekoná. Památník Jana Palacha ve Všetatech dokončí až v září

20. srpen 2019

Symbolicky přesně 21. srpna chtělo Národní muzeum otevřít Palachův památník ve Všetatech na Mělnicku. Jenže dělníci nestíhají a budova, kde Jan Palach trávil dětství, zůstává rozestavěna. Nové datum otevření se tak podle ředitele muzea Michala Lukeše posunulo na konec září.

Celá rekonstrukce domku Palachových byla podle Národního muzea komplikovaná. Muzeum objekt koupilo před pěti lety, nějaký čas trvala architektonická soutěž, další týdny administrativa ke stavebnímu povolení, poté instituce hledala firmu, která by dům opravila.

Do výběrových řízení se však nikdo natřikrát nepřihlásil. Dodavatele se podařilo získat na čtvrtý pokus a pracovat se začalo teprve loni v srpnu.

Nyní se čeká na to, až firma ze Švýcarska dodá potřebné komponenty. Kus práce bude potřeba udělat ještě v okolí památníku, budova momentálně spíše než muzeum připomíná staveniště.

Vnitřní část menšího domku je téměř hotová, chybí pouze instalovat světla a jedno schodiště. Podlahu dělníci položili teprve minulý týden.

Lukeš Českému rozhlasu v úterý potvrdil, že nové datum otevření památníku bude na konci září, buď 28. nebo 29. září. To by už dělníci opravy za více než 20 milionů korun měli mít dokončené.

Až se památník otevře, expozice představí např. aktovku Jana Palacha nebo státní vlajku, kterou bylo přikryté jeho tělo. Většina domu však zůstane úplně prázdná bez nábytku a exponátů. Památník má působit chladně až odtažitě. Celý dům protíná nepřehlédnutelný kovový hranol. Autoři mu říkají „hrana zla“, podle nich znázorňuje střed dvacetiletého studenta s vnějším zlem.

autor: Marie Veselá
Spustit audio