Světlo pro AIDS rozsvítí budovy na červeno. Chce upozornit na závažnou nemoc

17. květen 2015

Praha, Ústí nad Labem, Chomutov, Ostrava nebo Plzeň - tato města se připojují k mezinárodní akci Světlo pro AIDS. Deset budov se tak večer rozzáří červeným světlem. Akce chce upozornit na problém nemoci AIDS a zvýšit důraz na prevenci.

„V Praze se červeně rozsvítí Žižkovská televizní věž, hudební divadlo společně s vedlejší administrativní budovou v Karlíně,“ popsal ředitel Domu světla Jiří Pavlát, kde bude červené světlo svítit v Praze.

„Dále to bude v Ostravě radniční věž magistrátu, v Ústí nad Labem budova Severočeského divadla, v Plzni budova Nového divadla, v Chomutově historický objekt městské věže a historická budova střední zdravotnické školy,“ doplnil Pavlát.

Ten také upozornil, že v Česku přibývá HIV pozitivních lidí:

„Česká republika na tom není v porovnání se světem vůbec špatně. Nicméně ročně je to zhruba 250 případů. Letos už jich je 68 ke konci března a ten trend je vzrůstající.“

Symbolem boje proti AIDS je červená stužka, proto budovy svítí právě červeně. Cílem této kampaně je připomenout si a vzpomenout si na lidi, kteří na nemoc zemřeli.

Poprvé se uskutečnila v roce 1983, kdy ještě nebyla známa příčina nemoci. Letošní ročník je 32. V Česku onemocnilo virem HIV od roku 1985 přes 2400 lidí.

Česko se letos připojí k mezinárodní akci podruhé. Po světě se Světla pro AIDS zúčastní třeba Spojené státy, Libanon nebo Indie. Významné domy a památky se halí do červena už od roku 1983.

autoři: fir , msi
Spustit audio