Svérázný pohled na císařovnu Sisi i dokumenty o Alpách. V Praze začíná festival německy mluvených filmů Das Filmfest

19. říjen 2023 10:31

Již 17. ročník festivalu Das Filmfest přináší ode dneška to nejlepší z filmové produkce Německa, Rakouska a Švýcarska. Přehlídku uvede v kině Lucerna historické drama Sisi a já.

Diváci mohou vybírat z téměř třiceti filmů rozdělených do několika dramaturgických sekcí. Například oddíl Das Filmfest Spezial nabízí historické velkofilmy, literární adaptace, snímky podle skutečných událostí i nezávislé filmy. Novinkou je sekce Zlatá léta.

Drama Úkryt

„Zahrnuje filmy, které tematizují odvahu začít si plnit své sny v jakémkoliv věku nebo se vymanit ze společenských konvencí,“ přibližuje členka realizačního týmu Das Filmfest Eva Lockl a uvádí druhou novinku, tedy sekci Alpy, má láska.

„V minulých letech jsme zjistili, že Alpy jsou téma společné Německu, Švýcarsku i Rakousku a tyto filmy lákají naše diváky do kin.“ A právě mezi alpskými filmy je i osobní tip Evy Lockl, švýcarský snímek Úkryt.

„Je to film s velice poutavou kamerou a pojednává o otci, který nežije se svým malým synem. Odjede s ním do švýcarských Alp, aby tam spolu strávili prázdniny, postupně začne chlapci i divákovi docházet, že ten otec se nehodlá vrátit zpátky.“ Drama úkryt natočil režisér Leon Schwitter, který se na festivalu představí osobně.

Sisi a já - Susanne Wolff, Sophie Hutter

„Hostů bude celá řada, já bych určitě vypíchla velice populární herečku Susanne Wolff. Uvidíte ji už během zahájení v kině Lucerna, kde uvede snímek Sisi a já,“ zve na festival Eva Lockl. Fiktivní příběh Sisi a já, který odkrývá temné stránky rakouské císařovny, získal Bavorskou filmovou cenu i nominaci na cenu publika na Berlinale.

Das Filmfest můžete od 19. října do 24. října navštívit v kinech Lucerna a Atlas. Jaké další hosty bude festival mít? Poslechněte si celou reportáž.

autoři: Václav Müller ,
Spustit audio

Související