Studio Citadela – kultura a setkávání u kávy v srdci Prahy

Studio Citadela v Petrské čtvrti vzniklo v roce 1996 jako stálá scéna a zázemí Bohnické divadelní společnosti.  V průběhu více než dvaceti let se Citadela dostala do povědomí Pražanů nejenom jako divadlo, ale také tančírna, galerie, ateliér, kavárna a místo setkávání místních obyvatel a všech kolemjdoucích.

„Tady jsme našli to poklidné historické centrum, úžasný prostor, který jsme si svépomocně přetvořili k obrazu svému. Vznikla malá kavárna, což je, jak my říkáme, naše výkladní skříň, a zároveň společný prostor, který sdílíme se sousedy a návštěvníky našich programů,“ říká spoluzakladatelka Citadely Vendula Kodetová.

„Název Citadela jsme volili v souladu s významem toho slova. Je to místo, a vždy v historii bylo, kde se občané bránili útočníkům z vnějšku, nebo naopak tam ty nepohodlné zavírali. To nám přišlo geniální už i proto, že v tom vidíme souvislost s pacienty - členy Bohnické divadelní společnosti. Jde tedy o vydělení z hlavního proudu a potřeba zakotvit někde v bezpečí, kde by nám bylo dobře,“ vysvětluje Vendula Kodetová s tím, že i samotnou Petrskou čtvrť můžeme vnímat jako citadelu v historickém centru Prahy, které nezasáhla hlavní turistická vlna.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.