Stromeček z půjčovny? Po Vánocích ho můžete klidně vrátit

23. listopad 2016

Když se podíváte do kalendáře, zjistíte, že už se to opravdu blíží. Nakupování dárků, pečení, velký úklid a taky výběr vánočního stromku. Pro ten si letos můžete dojet třeba do půjčovny. Stromky jsou živé v květináčích a právě teď je zahradníci připravují pro první nedočkavé zájemce.

Před Vánoci si ho vypůjčíte a po nich ho můžete buď vrátit, nebo si ho třeba nechat a zasadit na zahradě. Na stromkové farmě v Chlumíně v těchto dnech připravují asi dvě stovky smrků pichlavých, které nabídnou zájemcům.

Půjčovna vánočních stromků

Stromky se musí nejprve v květináčích narovnat a přesadit. „My jsme to vážili a každý ten stromeček má tak patnáct kilo a na výšku metr až metr čtyřicet. Když si vezmete, že každý ten stromeček musíme vzít, zvednout na stolek, tak těch dvě stě stromků, to jsou asi tři tuny. To je lepší než posilovna,“ říká bratr majitele stromkové farmy v Chlumíně Radek Líbal.

„Projekt vymyslel můj kolega z bývalé práce, kterému bylo líto hromad vyhozených stromečků po Vánocích,“ vysvětluje majitel farmy Martin Líbal, proč farmu založil.

Ke stromečku dostane každý zákazník návod s tím, jak se o stromeček postarat. Důležité je chovat se šetrně k jeho špičce a v žádném případě ji neseřezávat. A až se zákazníkovi stromeček přestane líbit, firma si ho zase odveze. Takhle už během pěti let odvezli desítky stromků třeba do dětských domovů nebo do domova důchodců.

autoři: jku , vos
Spustit audio

Více z pořadu