Strašidla na Hradčanech

Po stopách pražských pověstí se můžete zatoulat třeba do Podhradí. Když budete mít štěstí, ze zdí přeplněných příběhy vystoupí některé z přízraků, zjevení, duchů nebo strašidel. Filip Jan Zvolský z Muzea pražských pověstí a strašidel vypráví, kdo tam na nás číhá.

„Pohořelec je místo, které je snad prokleté ohněm, což je slyšitelné i v názvu. Je sice možné, že jméno má od toho, že se táhne po hoře nebo také od toho, že u zdejších panen kdejaký mladík pohořel, ale nejspíš díky velkým požárům. A tak není divu, že ani zdejší strašidla nemají daleko k tomuto živlu.

Po Pohořelci a celých Hradčanech například jezdí za bouřlivých nocí bezbožná kněžna Drahomíra v ohnivém kočáře taženém černými koňmi. Dále je na Pohořelci vidět ohnivý pes, kterého vede na řetězu černě oděný bezhlavý muž. A v domě U Tří lilií bývala taneční hospoda, do níž se na tancovačku vydala bezcitná dívka Vendelína rovnou od rakve své matky. A jelikož se říká, že ,s čím kdo zachází, tím také schází‘, čert ji za tuto bezcitnost utancoval k smrti a kosti rozházel po zahradě hostince.

Bezbožná kněžna Drahomíra

V Keplerově ulici, v místech bývalého vojenského hřbitova, můžete potkat komická vojenská strašidla. Ta jsou spíš k smíchu. Daleko horší je setkání se skřetem Kaltem. Pokud na Hromnice uslyšíte na Pohořelci tajuplné dunění, raději se zde dlouho nezdržujte. To duní kroky skřeta s kamenným tělem. Právě v tento den se tu totiž zjevuje skřet Kalt se zlýma očima. Jeho upřený pohled přináší neštěstí každému, kdo ho potká! Kdo se kdy podíval do jeho očí, vícekrát se nezasmál,“ vypráví Filip Jan Zvolský, autor knihy Tajemství pražských půlnocí.

Spustit audio