Stavovské divadlo proslavil Don Giovanni i Fidlovačka 5/5

Je jednou ze scén Národního divadla a patří mezi ty nejstarší v Evropě. Nepřetržitý divadelní provoz začal v budově v Železné ulici již v roce 1783. 

Lustr ve Stavovském divadle

„Divadlo vzniklo zásluhou osvíceného vlastence hraběte Františka Antonína Nostice-Rienecka. Bylo postaveno rychle, během rekordních 22 měsíců. Bylo velmi levné, přesto elegantní. Vešlo se tam tisíc diváků,“ vysvětluje okolnosti vzniku divadla, tehdy ještě Nosticova, průvodkyně Prague City Tourism - Pražské informační služby, Milada Racková.

Balkony ve Stavovském divadle

Hrálo se v němčině, velmi brzy ovšem začaly pokusy o česká představení. „V roce 1785 byla v Nosticově divadle uvedena první česká hra, přeložená z němčiny. Představení mělo velký úspěch, ale také jeden velký kaz. Hráli němečtí herci, kteří se text naučili česky, přirozeně se silným přízvukem,“ vysvětluje Milada Racková. Početná německá menšina v Praze navíc českým představením nepřála, takže se čeština z jeviště postupně vytlačila. Obrat začal ve 20. letech 19. století zásluhou Jana Nepomuka Štěpánka, který postupně zaváděl česká odpolední představení. V roce 1834 tu Josef Kajetán Tyl uvedl Fidlovačku s písní Františka Škroupa, Kde domov můj, která se později stala českou národní hymnou.

Stavovské divadlo

Desítky let před tím ovšem divadlo proslavil Wolfgang Amadeus Mozart, který zde 29. října 1787 uvedl světovou premiéru přelomové opery Don Giovanni.

Stavovské divadlo

První, druhý, třetí a čtvrtý díl o Stavovském divadle si můžete pustit níže.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.