Staroměstská radnice slaví 680 let. Návštěvníci se mohou podívat do jejího podzemí

13. září 2018

Začínají oslavy Staroměstské radnice, letos je jí 680 let. Speciální akci s názvem Radnice do kořán naplánovali organizátoři až do příštího úterý.

Na programu jsou divadelní představení, přednášky i speciální prohlídky. Na ně jsou vstupy po předchozí registraci zdarma. „Registrovat se dá na našich stránkách eshop.prague.eu. Otevřeme třeba běžně nepřístupné gotické podzemí radničních domů a historickou kanalizaci pod Staroměstskou radnicí,“ řekl Antonín Baloun z Prague City Tourism.

Podle organizátorů se jedná o největší akci pro veřejnost, která se na Staroměstské radnici kdy pořádala. Minulé ročníky Radnice dokořán byly jednodenní či dvoudenní. Letos je však program rozsáhlejší kvůli oslavám 680 let od založení radnice, 100 let od vzniku Československa a opravám věže Staroměstské radnice, které jsou nejrozsáhlejší od druhé světové války.

Důležitým bodem programu budou v neděli 16. září dvě speciální komentované prohlídky, které budou každá trvat více než tři hodiny. Zájemci zavítají do reprezentačních sálů radnice a jejího podzemí, uvidí i vyhořelé torzo východního křídla budovy, zcela výjimečně si prohlédnou i svatební prostory Staroměstské radnice a sestoupí do temného podzemí domu U Minuty.

V rámci akcí bude také znovu slavnostně vysvěcena zrekonstruovaná kaple ve Staroměstské radnici, která byla významným místem bohoslužeb i státnických událostí. Do kaple se po 73 letech vrátí opravený dřevěný oltář Panny Marie z dílny Josefa Mockera, který byl vážně poškozen útokem nacistů v roce 1945.

autor: jp | zdroj: ČTK
Spustit audio