Speciální projekt. Vězni v Jiřicích se starají o dvě štěňata, připravují je na výcvik vodicích psů

8. srpen 2019 19:25

Dvě tříměsíční štěňata našla ve čtvrtek své dočasné pány v otevřené věznici Jiřice na Nymbursku. Vybraní odsouzení se o ně budou starat devět měsíců a postupně je připravovat na výcvik vodicích psů. Nový projekt Tlapka v dlani je ojedinělý nejen v Česku, ale i v Evropě.

Vězni budou se psy v neustálém kontaktu, budou je učit základní návyky. "Je nádhernej, jsem strašně rád, že se o něj můžu starat," netajil city jeden z odsouzených. Goro, jak se štěně jmenuje, bude s dočasným pánem trávit ve vězení devět měsíců, tedy dobu do dovršení jednoho roku. Poté přejde na speciální výcvik pro vodicí psy.

O štěně se dočasně postarají odsouzení v Otevřené věznici Jiřicích

Než se tak stane, budou s ním dva z odsouzených chodit na vycházky, do obchodu, autobusu a učit ho jednoduché povely. "Jedná se o čtyři vybrané odsouzené, kteří už mají nějaké návyky a mohou chodit sami na vycházky," vysvětlila vedoucí oddělení otevřená věznice Hana Prokopová. 

Projekt Tlapka v dlani má nejen pomáhat potřebným, tedy v budoucnosti nevidomým, ale i samotným vězňům. Podle šéfa Vězeňské služby Petra Dohnala je povede k větší zodpovědnosti a nutnosti starat se o někoho jiného. Až budou muset zvířata odejít, zároveň jim dají poznat pocit ztráty, který znají i oběti trestných činů. 

Psy vězňům poskytli chovatelé ze Školy pro výcvik vodicích psů. "Fyzicky sem budeme pravidelně dojíždět, v průběhu času s nimi bude pracovat vězeňský koordinátor a bude mezi námi stálý kontakt," řekla ČTK chovatelka psů Laďka Dvořáková.

Projekt otevřená věznice v Jiřicích funguje od října 2017. Za tu dobu jím prošlo na 90 odsouzených, zpět k trestné činnosti se vrátili tři. 

Devět měsíců před svým výcvikem na vodícího psa stráví štěně s dočasným chovatelem ve věznici Jiřice
autor: Marie Veselá
Spustit audio