Soud zrušil omezení pro cyklisty v centru Prahy. Vyhověl stížnostem aktivistů

27. červenec 2018 13:26

Městský soud v Praze zrušil opatření Prahy 1, omezující pohyb cyklistů v pěších zónách v centru metropole. Informaci ČT24 potvrdila mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková. Žalobu podalo sdružení Auto*Mat a další dva žalobci, pode kterých se úřad dostatečně nevypořádal s připomínkami, které při projednání k opatření dorazily.

Omezení kol mezi 10. a 17. hodinou se mělo týkat zejména oblasti kolem spodní části Václavského náměstí, náměstí Republiky a Staroměstského náměstí.

Rozsudek je pravomocný, je možné proti němu podat kasační stížnost. Praha 1 to zvažuje.

Radnice Prahy 1 na konci května oznámila, že omezí jízdu cyklistů v centru metropole do začátku prázdninové turistické sezony. Opatření zdůvodnila tím, že cyklisté v pěších zónách ohrožují chodce.

Žalobu ke Správnímu soudu podal cyklistický spolek Auto*Mat spolu s opozičním zastupitele Prahy 1 Petrem Kučerou a dalším žalobcem.

Argumentovali tím, že by omezení kol ohrozilo zdraví cyklistů, a to kvůli velkému dopravnímu zatížení například Vodičkovy ulice, kudy má objízdná trasa mimo jiné vést. Ve Vodičkově či Lazarské ulici také podle nich bude docházet ke zdržení tramvají.

Podle mluvčí soudu Veroniky Blažkové soud uvedl, že k omezení sice je platný důvod, ale že se mělo přistoupit k omezení rychlosti cyklistů, a ne k zákazu.

Zákaz jízdy na kole, Praha 1

Ohyzdnosti na chodníku

V centru Prahy se nyní rozmisťuje dopravní značení, které mělo platnost omezení vymezovat. Značení čelilo v minulých týdnech kritice veřejnosti i pražské primátorky. Adriana Krnáčová (ANO) označila několik metrů dlouhé bílé čáry za „ohyzdnost“.

Starostu první městské části Oldřicha Lomeckého z TOP 09 vyzvala k tomu, aby našel lepší způsob značení, který nebude narušovat estetiku města. Značením se budou zabývat i památkáři.

Minulý týden protestovalo proti zákazu vjezdu kol do centra přibližně 70 lidí. „Myslíme si, že Praha 1 by měla dělat přesný opak – podporovat alternativní dopravu jinou než automobilovou,“ řekl tehdy za pořadatele Pierre Hibšman.

autor: red
Spustit audio