Soud zprostil viny policistu, který zahradil autem cestu ujíždějícímu motorkáři

10. říjen 2018 14:27

Pražský obvodní soud dnes osvobodil policistu Šimona Vaice, který loni služebním autem zatarasil cestu ujíždějícímu motorkáři. Muž na motorce havaroval a utrpěl vážná zranění. Soudce rozhodl, že se nedopustil trestného činu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Verdikt je nepravomocný, strany se proti němu mohou odvolat.

„Důkazy nesmí být posuzovány samostatně, ale všechny v kontextu. Kamerové záznamy nechci přeceňovat,“ řekl při odůvodnění rozsudku soudce Miroslav Rákosník.

Jsou podle něj ovlivněné i úhlem záběru či světelnými podmínkami. „Musíme se dostat do obrazu, jak se to jevilo obžalovanému ve chvíli, kdy přistoupil k tomu donucovacímu prostředku,“ dodal soudce. Podle něj nebyl zásah proti motocyklistovi, vzhledem k jeho bezohledné jízdě, nepřiměřený.

Obžalovaného pražského policistu Šimona Vaice přišly ve středu před justičním areálem v pražských Vršovicích podpořit desítky jeho kolegů a motorkářů. Akce byla poklidná. Přišli nejen policisté s modrými stužkami, ale přijelo i několik motorkářů, kteří se staví na stranu policistů.

Případ policisty 

Motorkář se loni v červenci v Praze chtěl údajně vyhnout silniční kontrole. Začal ujíždět z Holešovic, konkrétně z Argentinské ulice až do Těšnovského tunelu. Policistům ujížděl několik kilometrů a údajně jel až 130 kilometrů v hodině. 

Policista Vaic pak podle obžaloby zahradil v tunelu ujíždějícímu motorkáři cestu služebním autem. Muž, který měl v té době až do roku 2019 zákaz řízení a zákaz dostal už čtyřikrát, již nestihl zabrzdit a při srážce utrpěl vážná zranění.

„Ohlédl jsem se za sebe, jestli za mnou to druhé auto ještě jede. Najednou, jak jsem se ohlédl před sebe, tak už tam stála oktávka a nedalo se nic dělat,“ popsal již dříve pro Českou televizi motorkář Tomáš Berka.

Obžalovanému policistovi hrozilo za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti až dvouletý trest. Motorkář také původně požadoval i náhradu škody 40 tisíc korun. Nakonec od ní ale ustoupil. Případem se zabýval Obvodní soud pro Prahu 8, který sídlí právě v justičním areálu Na Míčánkách v pražských Vršovicích.

autor: hla | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio