Silničáři zahájili stavbu dálnice D35 mezi Džbánovem a Litomyšlí. Práce potrvají 3 roky

9. duben 2024 07:21

Ředitelství silnic a dálnic zahájilo stavbu další části dálnice D35. Úsek Džbánov – Litomyšl je na pomezí Orlickoústecka a Svitavska. Práce na víc než 7,5 kilometru dlouhé trase potrvají necelé 3 roky. Základní kámen stavbaři položili v obci Hrušová.

Novou část dálnice postaví za 3,42 miliardy korun bez DPH polská firma Budimex. „V tuto chvíli se fakticky staví téměř 40 kilometrů dálnice D35, včetně tohoto je to pět úseků,“ řekl ministra dopravy Martin Kupka. Ve výstavbě jsou v Pardubickém kraji části Vysoké Mýto - Džbánov, která vytvoří obchvat Vysokého Mýta a Janov - Opatovec, v Královéhradeckém kraji úsek Hořice - Sadová a v Olomouckém kraji Křelov - Slavonín.

Čtěte také

Úsek Džbánov - Litomyšl měří 7589 metrů a zahrnuje i devět mostů o celkové délce 1116 metrů, z toho dva nad dálnicí. Součástí stavby je i mimoúrovňová křižovatka Řídký, 5263 metrů protihlukových stěn a odpočívka Hrušová. Kromě toho stavbaře čekají přeložky silnic, cest a inženýrských sítí. Tato část by měla být uvedena do provozu v lednu 2027.

Stavba vede také ochranným pásmem významného vodního zdroje Pekla u Cerekvice nad Loučnou, projekt proto počítá s opatřeními, která budou minimalizovat dopad výstavby na kvalitu vody. Podle generálního ředitele ŘSD Radka Mátla to zajistí vedení dálnice po násypech, odlučovače či použití fólií.

Koncem dubna další úsek

ŘSD plánuje v blízké době zahájit výstavbu dalších částí D35 v celkové délce 24 kilometrů. Na konci dubna by podle Mátla měla začít výstavba úseku Ostrov - Vysoké Mýto a také tunelu Homole, který byl z této trasy vyčleněn a kde uzavření smlouvy s vybraným dodavatelem oddálily námitky jednoho z účastníků.

Po dokončení by se D35 měla stát alternativní trasou k přetížené dálnici D1. Dálnice má spojit Liberec, Hradec Králové a Olomouc, po dokončení, které se plánuje na rok 2029, bude s délkou 210 kilometrů nejdelší dálnicí v Česku.

autoři: Barbora Soukupová , Honza Ptáček | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související