Šéf strážníků Prahy 1 Stejskal čelí obžalobě ze zneužití pravomoci. Nadřízený ho odstavil z funkce

5. říjen 2017

„Obžaloba na jmenovaného obviněného byla zdejšímu soudu doručena,“ potvrdila serveru Lidovky.cz místopředsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Dana Šindelářová. Do vyřešení případu byl dosavadní ředitel městské policie v Praze 1 Miroslav Stejskal odstaven z funkce.

Ředitel Městské policie v Praze Eduard Šuster do vyřešení případu odstavil Stejskala z funkce a přeřadil mimo obvod na administrativní práci, uvedl server Lidovky.cz.

„V případě, že bude zaměstnanec pravomocným rozhodnutím soudu uznán vinným, bude s ním rozvázán pracovní poměr. V opačném případě bude zařazen zpět na své původní pracovní místo,“ uvedl Šuster.

Obvinění se týká zneužití pravmoci úřední osoby, kdy měl Stejskal na konci minulého roku vytrhnout spolujezdci během dopravní kontroly z ruky mobil a následně ho rozbít. Stejskal interpretaci státního zástupce odmítá, podle něj se ničeho nedopustil. Naopak se prý jen bránil, aby ho dotyčný přístrojem neohrožoval. „Nedovolil jsem mu, aby mi foťákem mával před obličejem a fotil si můj obličej,“ vysvětlil svůj postoj k případu Stejskal.

Více pokut

Ředitel Městské police na Praze 1 Miroslav Stejskal koncem července čelil podezření, že nutil své strážníky, aby postihovali co nejvíc přestupků a vybírali více peněz na pokutách.

Na sociálních sítích se objevil dopis, ve kterém svým strážníkům sděloval, že není spokojen s jejich letošní prací, a vyzýval je k většímu zaměření se na přestupky na kole, koloběžce nebo segwayi. Jakékoli možné pochybení ale Stejskal odmítal, podle něj byl text jen mylně pochopen. „Interní dokument o tomhle vůbec nemluví, strážníci mému nařízení rozumí," řekl tehdy ve vysílání Radiožurnálu šéf strážníků Prahy 1.

autor: bar
Spustit audio

Více z pořadu