S Portless mě muzika zase strašně baví, říká Kryštof Michal

19. březen 2016

Kryštof Michal spolu s Hynkem Tomanem založili v roce 1992 kapelu Support Lesbiens. Teď hraje každý z nich v jiné skupině a soudí se spolu. I takhle může skončit kamarádství. Nejen o tom mluvil Kryštof Michal v pořadu S námi v Praze.

Zpívali anglicky a i svým názvem vybočovali z tehdejší hudební scény. Na začátku tisíciletí už z nich byla úspěšná kapela, jejíž písničky se hrály v rádiích a která vyhrála i cenu Anděl. Kamarádství mezi Kryštofem a Hynkem ale skončilo a s ním i skupina v podobě, v jaké jsme ji léta znali. Teď tak existují dvě kapely, Support Lesbiens , v níž zůstal jediný původní člen Hynek Toman, a Portless se zpěvákem Kryštofem Michalem.

Konflikt podle Kryštofa Michala začal už před lety: „Začalo to kdysi dávno nějakým žabomyším sporem a pak v nějakou chvíli přišel Hynek a značku Support Lesbiens si převedl na sebe. Vlastníky značky jsme přitom byli oba.“

„Já jsem se pak další čtyři roky snažil zachránit ten stav, to se nepodařilo a pak na konci roku 2012 jsem oznámil, že v kapele už nemůžu být a tím pádem kapela končí. Tak jsme se o tom čtyři roky bavili, že pokud jeden z nás odejde, tak kapela končí, a on mi to pokaždé odkýval,“ pokračuje Kryštof Michal, „ale Hynek se během týdne rozhodl, že to poruší a úplně zasklí naše gentlemanské dohody. On nemá právo tu značku používat,“ pokračuje Kryštof Michal. A Hynka Tomana žaluje za krádež.

Z kapely odešli čtyři z jejích pěti členů a ti teď fungují jako Portless. Soudní řízení stále není u konce. Mezitím obě kapely hrají jak vlastní, tak i původní repertoár starých Support Lesbiens. Kryštof Michal si ale práci s muzikanty z Portless pochvaluje: „Nás to zase začalo strašně bavit. Ono je těžký mít mezi sebou člověka, se kterým to nejde. Nezastavili jsme se, budeme možná ještě tvrdší. A bude i nová deska, už teď na ní máme materiál a jsem si jist, že letos vyjde,“ slibuje Kryštof Michal.

autoři: Petr Zajíček , jku
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.