Rychlé tagliatelle s pestem z medvědího česneku s opečenou slaninou a smetanou

30. březen 2020

Kuchař Pavel Václavík hledá při vaření inspiraci hlavně v regionu Valašska. Rád používá i suroviny, které se svými lidmi sbírá v tamních lesích a na loukách - například medvědí česnek, který použijete v dnešním receptu.

Suroviny:

330g hladké mouky
3 vejce 
150 g slaniny
250 ml smetany
medvědí česnek
slunečnicový olej
sůl, pepř

Postup:

1. Lístky medvědího česneku opláchněte, osušte a rozmixujte se slunečnicovým olejem, solí a pepřem. Pesto dejte do skleníčky a zavíčkujte. V lednici tak vydrží celý rok.

2. Do kotlíku odvážte mouku, rozklepněte 3 vejce a propracujte do hladka. Nechte odpočinout v lednici.

3. Z hotového těsta vyrobte těstoviny - pokud nemáte strojek na těstoviny, těsto nakrájejte na dlouhé nudle.

4. Uvařet těstoviny v osolené vodě.

5. Na pánví orestujte nakrájenou slaninu a přidejte uvařené tagliatelle. Podlijte smetanou a popřípadě i vodou, ve které jste těstoviny vařili.

6. Zlehka opepřete a přidejte 2 lžičky pesta z medvědího česneku. Povařte dohromady asi 2 minuty.

7. Naservírujte do talířů a posypte sýrem.

autoři: Štěpánka Duchková , jp
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.