Rouška s otvorem na suchý zip nebo mapou pražského metra. Začala výstava Držíme spolu

28. květen 2020

Národní muzeum začalo záhy po vypuknutí pandemie covid–19 shromažďovat nejrůznější předměty, které tento výjimečný stav současné společnosti reflektují. Výstava Držíme spolu v Historické budově Národního muzea dokumentuje jeden z hlavních symbolů této doby – ochranné roušky.

Rouška s českou vlajkou

„Muzea mají, mimo jiné, úkol mapovat dobu, která je okolo nás a věci, které ji symbolizují. Roušky se bezpochyby staly symbolem koronaviru v České republice, která se stala skoro rouškovou světovou velmocí, pokud jsem se dobře rozhlížel po okolí,“ říká s úsměvem ředitel Národního muzea v Praze Michal Lukeš.

Roušku Promořme se vytvořila Helena Vyhnalová

Všechny vystavené roušky mají svůj příběh, jsou od designérů, konfekčních firem, zakázkových krejčovství i podomácku šité. Nechybí roušky pro potřebné ani módní zboží, roušky s poselstvím či jen pro radost blízkému člověku.

Vtipná rouška z krejčovství MiaBella

„Roušky odrážejí estetické cítění, vlastní vkus, hodnoty a smysl pro humor svého nositele. Roušky se staly symbolem šikovnosti českého národa, ale hlavně sounáležitosti, empatie i nezištné pomoci bližnímu. Jsou vyjádřením ohleduplnosti, protože nošením roušky chráníme nikoli sebe, ale své okolí,“ dodává Michal Lukeš.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.