Řidič kamionu, který se v Uhříněvsi srazil s vlakem, jde do vazby

9. září 2019 12:28

Osmašedesátiletého řidiče, kterého policisté obvinili kvůli páteční srážce jeho kamionu s vlakem v Uhříněvsi, poslal soud v neděli do vazby. Muž se stále nevyjádřil k tomu, proč na přejezdu s vozem zůstal stát.

Nehoda náklaďáku a vlaku se stala v pátek dopoledne na přejezdu v Uhříněvsi. Řidič kamionu stál mezi sklopenými závorami víc než dvě minuty, výstražná světla i závory přitom fungovaly. Při srážce se ranilo celkem osm lidí a vlak s 220 cestujícími vykolejil. Škoda se vyšplhala na víc než 35 milionů korun.

Provoz na trati byl přibližně na deset hodin přerušen. Až do pátku se místem nehody projíždí po jedné koleji.

K tomu, proč kamion před nehodou zůstal stát na trati mezi sklopenými závorami a neodjel, se cizinec dosud nevyjádřil. Za obecné ohrožení z nedbalosti a poškození obecně prospěšného zařízení mu hrozí až osm let vězení.

Čtěte také

Podobné situace, kdy zůstane náklaďák zaklíněný mezi závorami a poté do něj narazí vlak, nebývají výjimečné. Řidiči, kteří se do této situace dostanou, se je mají snažit prorazit, jsou z lehké dřevotřísky. Od roku 2009 mají navíc všechny přejezdy v zemi samolepku s označením P a číslem, které přesně identifikuje daný železniční přejezd, což by mělo usnadnit včas zastavit provoz vlaků v daném místě.

autor: jp | zdroj: ČTK
Spustit audio