Rekonstrukce Divadla Na zábradlí je naplánovaná téměř po hodinách

13. duben 2016

Divadlo Na zábradlí se připravuje na rekonstrukci vstupních prostor do sálu. Podle ředitele divadla Petra Štědroně by se její hlavní část měla uskutečnit během divadelních prázdnin. Nové prostory by pak měly být otevřeny na podzim.

Bezprostředním důvodem rekonstrukce divadla bylo vypovězení smlouvy od majitele vedlejšího pozemku. Tomu patří vstupní část do divadla, kterou ovšem pronajímal. „Vstup byl po léta v našem nájmu, ale majitel nám smlouvu vypověděl. Je to legitimní a museli jsme to řešit,“ říká Petr Štědroň. Do stavební obnovy divadla se navíc od 80. let neinvestovalo.

Po rekonstrukci budou do divadla chodit diváci jinudy. Celý dvůr by měl být navíc zastřešen. „Máme vysoutěžený hotový projekt, se kterým jsme spokojeni, tak jak vypadá v rozkresech. Kromě zastřešení akcentuje i další věci, například tzv. prezidentskou lóži, odkud v divadle svítil Václav Havel. Rekonstrukci si divadlo zaslouží, protože nebylo opravováno desítky let a je to už pomalu znát,“ vysvětluje Petr Štědroň.

Zastřešení dvorany bude mít lehký sklon. „Jako budova jsme památkově chráněni, navíc jsme v zóně UNESCO, takže jsme pro drobnohledem památkové péče. Celý projekt probíhal za neustálých konzultací s nimi, bylo potřeba najít kompromis a musím říct, že nám památkáři po dlouhých jednáních vyšli vstříc a výsledný projekt je nesmírně kvalitní. Pokud vyjde tak, jak je nakreslený, tak to bude další velmi zajímavý bod na pražské kulturní mapě.“

"Rekonstrukce by měla začít v polovině června, kdy bychom stejně končili divadelní sezonu, a nejraději bychom skončili, tak jak je naplánováno, tedy v říjnu, v termínu, na který připadají nedožité osmdesáté narozeniny Václava Havla. Ale samozřejmě kdykoli může nastat nějaká komplikace.“ Nová podoba divadla by měla přinést větší komfort jak divákům, tak i zaměstnancům.

Divadlo Na zábradlí: Požitkáři (Jana Plodková)
Spustit audio