Regina DAB Praha rozjela digitální vysílání

2. listopad 2015
Zprávy

Regina DAB Praha se připojila k moderním evropským stanicím, které vysílají za pomoci digitální technologie. Od pondělí 2. listopadu vysílá v experimentálním multiplexu DAB+ z Žižkovské věže.

DAB – digital audio broadcastig, tedy digitální audio vysílání je v současné době celosvětově rozšířeno. Funguje především v západní a jižní Evropě, Velké Británii a Irsku, Skandinávii, Austrálii, Kanadě a v Jižní Koreji a s analogovým vysíláním má společnou pouze jednu jedinou věc – šíření zvuku. Vše ostatní funguje na odlišných principech. Oproti analogu má ale nesporné výhody.

Ty vysvětluje Karl Zýka, ředitel technického odboru České rozhlasu: „Nároky na kmitočty jsou mnohem nižší. U FM platí, že na jeden kmitočet se vejde jedna stanice, u DAB platí, že na jeden kmitočet se vejde celý multiplex, ve kterém naladíte až 15 stanic.“ Díky rozšíření DAB se tedy posluchači dočkají rozšíření programové nabídky a počet stanic se zvýší, stejně jako tomu bylo po zahájení digitálního televizního vysílání.

Obrázky v rádiu

Nesporné výhody posluchači zaznamenají v kvalitě zvuku. Digitální signál je stabilní, bez šumů a ruchů, přibližuje se kvalitě poslechu CD, je přirozenější a méně upravený. Digitální přijímače navíc umožní nahrávání do vnitřní paměti přístroje nebo na externí paměťové médium.

Přijímače

Lidé poslouchají nejčastěji rádio v kanceláři, při vaření nebo v autě - rádio je jediné médium, které vám umožňuje dělat víc věcí najednou. Digitální vysílání nabízí pro přístroje, které mají displej, i doplňkové služby – na displeji se zobrazují popisky k vysílání, ale je možné zobrazovat i obrázky. „Připravujeme i takzvané slide show, vysíláme ilustrační obrázky a chceme zobrazovat i záběry moderátorů do studia nebo fotografie interpretů právě hraných skladeb,“ říká Karel Zýka. Do budoucna se bude vyvíjet a přinese například mnohem komplexnější dopravní zpravodajství.

To, že rádio umí přijímat digitální signál, poznáte podle loga. Pokud má na sobě DAB+, máte vyhráno. Ceny přijímačů pro domácnosti se pohybují zhruba od 1000 korun. Pro příjem v autě, kde je analogový přijímač, je možné pořídit adaptér, který funguje podobně, jako set top boxy pro televize. Připojí se na přijímač a umožní digitální příjem. Kdo si digitální přijímač ani adaptér nepořídí, může poslouchat rádio na internetu, v případě Reginy na www.reginadabpraha.cz

autoři: Filip Titlbach , jku
Spustit audio

Více z pořadu