Radko Kubičko: Takové obyčejné historické volby

8. říjen 2018

Komunální a třetinové senátní volby českou politiku úplně změnit nemohou. Trendy ale naznačily a řada z nich se projevila, či prohloubila. A ty českou politickou scénu mění od základu.

Z tohoto hlediska se neděje aktuálně žádné drama, dlouhodobě se ale může stát ledacos. Proto volby to mohou i nemusejí být historické, jak říkají politikové skoro každým.

Alena Zemančíková: Po volbách

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš ve volebním štábu v obchodním domě Kotva v Praze.

Předseda vlády Andrej Babiš na jednom z posledních předvolebních setkání v Praze ujistil budoucí voliče své strany, že na rozdíl od ostatních má ANO pouze pozitivní program. Když si to přeložíme, mělo by to znamenat, že volební boj bojují s vyloučením částice „ne“ – ostatně to odpovídá jejich názvu.

Každopádně rozpad tradičního pravolevého systému pokračuje, tradiční strany, k nimž se už musí počítat i vládní ANO, mají dále problémy. Levicová ČSSD už skoro odchází do politického důchodu, pravicová ODS se zvedá, ale jen velmi pozvolna, ANO zřejmě už dosáhlo svého vrcholu a těžko může svým voličům dále předkládat, že je novou opoziční alternativou, vždyť už je vlastně u moci skoro všude.

Jeho předseda Andrej Babiš si sám neskromně vytknul jako hlavní cíl udržet vládu nad hlavním městem Prahou a to se mu asi nepodaří. Vyměnit na poslední chvíli před volbami nepopulární primátorku za politicky neznámého podnikatele, to je amatérismus, nehodný vládní strany. Není divu, že většina voličů na to neskočila.

Jinak ale ještě fenomén ANO působí, velká města udrželo, ale je otázka, jak dopadnou vyjednávání, v těch nebývá vládní hnutí silné, ani ve schopnosti jejich výsledky udržet celé volební období. Navíc je ve značné části založeno na charismatu svého předsedy a majitele a ten má nyní hlavní vládní odpovědnost. Dříve nebo později se to začne projevovat.

Levicová strana pod vedením miliardáře

Velký úspěch nezávislých kandidátů a různých protestních nesystémových hnutí není nic nového, nyní se ale přetavuje i do vyšších pater politiky. Tam je možné počítat i Pirátskou stranu, která si skoro sáhla v Praze na volební vítězství. Je to syndrom selhávání politických stran a na tom se nic nemění. Snad jen to, že některá z nich už zase z politiky odcházejí, jako brněnská kdysi raketa Žít Brno. Naskýtá se otázka, kdo je bude v příštích volbách následovat.

Ondřej Neff: Pro levicové voliče je ANO zjevně atraktivnější než jejich ČSSD a KSČM

První místopředseda ČSSD Jiří Zimola.

Propad sociálních demokratů a komunistů byl očekávaný. Oranžovým předpovídaly výzkumy dokonce dvouprocentní výsledek, nakonec byl téměř tříprocentní. Jedno procento víc nebo míň nemění nic na tom, že šlo o fiasko. Oběma vyluxovalo hlasy hnutí ANO a komunistům urvala kus masa Okamurova SPD.

Na výsledky senátních voleb bude nutné čekat ještě do následující soboty, vítězství v prvním kole nebývá vždy vítězstvím v kole druhém. Bývá v něm tak malá účast, že je těžké odhadovat a mnozí voliči méně úspěšných stran se spojují proti té nejúspěšnější, čímž ji vyšachují. Bude to případ nejúspěšnějších, ať už ODS, která je na léty už zvyklá, nebo nově ANO?

Dva rovnou zvolení senátoři jsou sice spíše neobvyklým jevem, ale ne nečekaným. Současný hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek je dlouhodobým krajským fenoménem a Jiří Drahoš zúročil svůj statečný, leč marný boj s jiným fenoménem, Milošem Zemanem. Hlas samotného profesora v nepříliš vlivné parlamentní komoře ale asi příliš nenahradí masivní prezidentské křeslo, jak ironizoval jeho úspěšný soupeř v prezidentské volbě. Symbolické je také jeho váhání, do kterého vlastně vstoupí klubu, což zas ironizují jeho kritikové.

Petr Holub: Výsledek ČSSD je katastrofální. Může se stát, že úplně zanikne

ČSSD

Komunální volby tradičně ovládli nezávislí kandidáti, kteří představují dvě třetiny zvolených zastupitelů. Z celostátních stran jsou pak nejsilnější lidovci, hnutí STAN a ODS. Mírně také posílilo hnutí ANO.

Na troskách zmíněného už stranického systému se ale přece jen možná rodí něco nového. Sociologové upozorňují, že původní bezbřehé hnutí ANO převzalo, možná pod vlivem prezidenta Zemana a ideové bezbřehosti Andreje Babiše, levicové voliče a stalo se tak levicovou stranou, pod vedením miliardáře.

Posilující ODS se zase opět cítí hegemonem pravice, tentokrát pod vedením profesora. Ač by to mělo být naopak, předseda ODS Fiala už vyhlásil budoucí pravolevý střet s hnutím ANO. Právě proběhlé komunální i senátní volby mu opatrně přitakávají.

Komentátor Radko Kubičko

Takže se může ukázat, že tento a příští víkend, za zhruba polovičního, tedy ne moc silného zájmu voličů, posune politickou scénu někam dál a vstoupí tak svým datem do učebnic českého politického systému.

Spustit audio