Radek Balaš: Tvořím složité příběhy, které vyžadují vyšší level hereckých výkonů

8. září 2019

Divadelní režisér a porotce populární soutěže Stardance pochází z rodiny známého stepaře a trenéra. Už jako dítě stál na jevišti po boku Bolka Polívky a láska ke kumštu ho neopustila dodnes. O svých životních křižovatkách se v pořadu Až na dřeň rozpovídal Radek Balaš.

Muzikálový tvůrce Radek Balaš stojí za úspěšným dílem Mýdlový princ, který vytvořil z písní Václava Neckáře a nově je podepsaný také pod Kvítkem Mandragory z písní Heleny Vondráčkové. Když ho producent s nápadem na Kvítek oslovil, i přes veleúspěch Mýdlového prince se mu prý podlomila kolena.

„Před dvaceti lety bych možná podlehl dojmu, že už to umím, ale dnes už vím, že takové zázraky se neopakují. Nicméně to vypadá, že i tento milník jsem se ctí pokořil,“ vypráví Radek Balaš, který během tvorby poctivě přeposlouchal všech zhruba 600 písní slavné zpěvačky a který je pověstný tím, že si do muzikálu vybírá především dobré herce, byť i pěvecky slabší. „Je to proto, že já tvořím složité příběhy, které vyžadují vyšší level hereckých výkonů.“

Původní český muzikál Marilyn (Překrásné děcko) autorů Ondřeje Brouska a Radka Balaše uvede na své Malé scéně Divadlo J. K. Tyla v Plzni. Na fotografii Zuzana Kajnarová (Marilyn Monroe)

Se stepem začal už ve svých šesti letech a, jak sám říká, jeho dětství bylo sluncem zalité – až do jeho 10 let. Pak si jeho rodiče přestali rozumět a rozvedli se. Radek Balaš byl postaven před doslova Sophiinu volbu. Musel si vybrat, se kterým z rodičů zůstane.

„Dodnes nemůžu uvěřit tomu, že to tehdy právní řád umožňoval. Své rodiče jsem miloval oba dva a nebylo to pro mě snadné. Vybral jsem si nakonec tatínka i proto, že jsme tak mohli zůstat v našem domově. Maminka se tehdy stěhovala pryč. Navíc moje malá sestřička byla soudně přidělena mamince,“ vzpomíná Balaš.

Dodnes přesvědčen, že právě rozkol v rodině se podepsal pod jeho zdravotními problémy. Když mu bylo 17 let, lékaři u něj zjistili rakovinu lymfatického systému. „Přežil jsem jediný z pokoje, na kterém jsem tehdy byl. Hodně mi to srovnalo pohled na svět a dnes jsem jednoduše rád, že jsem.“

Poslechněte si celý rozhovor s Radkem Balašem, nebo se podívejte na videozáznam z natáčení.