Problémy s vlasy

18. duben 2016

Co dělat, když vlasy nejsou v pořádku, když nám hodně padají, nadměrně se mastí? Kdo nám poradí a pomůže? Jak zjistíme, že už je to opravdu problém a ne jenom krátkodobá záležitost? Kde najít příčinu problémů a jak ji vyřešit? Nemůže se jednat také o dědičnou záležitost? Odpovídala tricholožka Lenka Kašpaříková z vlasového centra a kliniky zdraví CLINICAL hair & health.

Trichologie je vědní obor, který vznikl spojením kosmetiky a dermatologie a jejím cílem je péče o vlasy a řešení jejich problémů. Nejvíce se zabývá problémy s padáním vlasů, potížemi s lupy, svěděním pokožky a podobně. Nejhůře se řeší rozsáhlé alopecie (padání vlasů). Pojišťovny trichologickou léčbu nehradí. Ta stojí od dvou tisíc korun výš, podle typu a délky léčby.

Jaké vlasové problémy trápí ženy? Je to padání vlasů nebo dermatitida. Problémy si můžeme způsobit stravou i celkovým životním stylem, vliv má i dědičná zátěž. Nadměrné padání vlasů - může jít o krátkodobou záležitost, třeba z důvodu stresu, nebo je to záležitost dlouhodobá. Na základě vyšetření tricholog zjistí stav pokožky, stav vlasové cibulky a stanoví postup, jak padání zastavit. Je to velmi individuální a podle Lenky Kašpaříkové se preferuje komplexní odstraňování příčin, tedy léčba vnitřní i vnější.

Dívky v pubertě mají často problém s padáním vlasů, a to kvůli nadměrnému mazotoku. Maz obalí vlasovou cibulku a nepustí živiny k vlasu. Bývá problém i s dietami, kdy je tělo nevyživené, a s používáním nevhodné vlasové kosmetiky.

A jaké problémy s vlasy mají muži? Jde především o nadměrné vypadávání. Většinou je podstatné, zda jde o dědičné plešatění. V tom případě se tricholog snaží problém oddálit, ale prý neslibuje, že k tomu jednou stejně nedojde. U mužů je možné vlasy transplantovat, to je v případě dědičného plešatění jediné řešení.

Lenka Kašpaříková, tricholožka

Lenka Kašpaříková radí používat kvalitní přípravky, které obsahují co nejméně chemie, tedy bez sulfátů, pryskyřic apod. Takové se prodávají v lékárnách nebo v trichologických poradnách. Každá žena by také měla nechat na kadeřníkovi barvení vlasů, při fénování používat méně horký vzduch a žehličky používat co nejméně.

Odvysílané díly najdete v našem archivu.

autoři: Ivana Navrátilová , jku
Spustit audio