Pro pacienty přivážené sanitkami v Praze chybí lůžka

20. leden 2019 10:00

Volná lůžka pro pacienty přivážené sanitkami chybějí v Praze například na neurologii. Málo míst je také na protialkoholní záchytné stanici. Nestává se ale, aby nebylo místo pro kriticky nemocné.

„Situace ve Středočeském kraji a v Praze je logicky determinována tím, že kraj nemá dostatečnou kapacitu nemocnic,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. V péči o závažné případy podle něj i podle ředitele pražské zdravotnické záchranné služby Romana Koloucha problém s umístěním není.

Místa chybí také pro neurologická oddělení. Podle Prymuly je nedostatek neurologických center. „Budeme asi muset do budoucna zvažovat, jestli by takové centrum na Bulovce nemělo být,“ uvedl náměstek.

Nedostatek je podle něj také míst pro intoxikované pacienty na protialkoholní záchytné stanici, která je v Praze jediná. Sídlí na Bulovce a má kolem 20 lůžek. O zvýšení kapacity chce náměstek s Prahou jednat. Lékaři si dlouhodobě stěžují, že opilí končí na jiných odděleních nemocnic, zejména na interně.

Problém někdy bývá i s umístěním pacientů, kteří nemají žádné akutní závažné komplikace, ale chronické onemocnění. „Systém je do značné míry i zneužíván pro různé transporty, které nevyžadují takovou péči,“ řekl Prymula. Dodal, že tyto pacienty někdy nemocnice nechtějí přijmout.

autor: jp | zdroj: ČTK
Spustit audio